Dostupni linkovi

Charles Fries siguran u produžetak mandata snaga Evropske unije u BiH


Vojnici snaga Evropske unije (EUFOR) prisustvuju ceremoniji primopredaje načelnika štaba EUFOR -a u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 07. maja 2021. godine, ilustracija

Mi smo ovdje da bi ostali i radujemo se unaprijed obnavljanju mandata snaga Evropske unije (EUFOR) u Bosni i Hercegovini (BiH), kazao je u petak, 1. oktobra, Charles Fries, zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku i odgovor na krize.

Mandat snagama EUFOR ističe u novembru i za njegovo produženje potrebna je rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), u kojem Rusija kao stalna članica, ima mogućnost veta, odnosno blokade bilo koje odluke.

Za razliku od imenovanja visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, mandat EUFOR-a ne može biti produžen bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Sa dva glasa za, 13 uzdržanih i nijednim glasom protiv, Vijeće sigurnosti UN u julu je odbacilo rezoluciju kojom je na prijedlog Rusije i Kine traženo zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH, te omogućeno da Christian Schmidt funkciju visokog predstavnika u BiH preuzme od Valentina Inzka.

‘’Ranije ove godine zemlje članice Evropske unije razmotrile su budućnost misije EUFOR Althea. Složile su se da je važna uloga koju EUFOR ima u ovoj zemlji još uvijek potrebna. Mi smo ovdje da bismo ostali i možete da računate na nas,’’ kazao je novinarima Charles Fries i dodao kako se unaprijed raduje obnavljanju mandata misije u Vijeću sigirnosti UN u novembru.

Šef delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je kako će ovaj blok učiniti sve da što je potrebno da se osigura produženje mandata EUFOR.

‘’Tražićemo sve potrebne sporazume i dogovore da se misija produži,’’ naveo je Sattler.

U okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije u BiH se trenutno nalazi 600 vojnika iz 19 država.

EUFOR Althea je vojna operacija u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU koja je započela 2004. godine završetkom NATO operacije Stabilizacijskih snaga (SFOR) i povlačenjem NATO snaga iz BiH.

EUFOR je dobio mandat za misiju u BiH, u julu 2004. godine Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a.

Prvobitni cilj operacije Althea bio je da osigura sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, doprinose sigurnom okruženju i pružanju podrške procesu euroatlantskih integracija BiH.

Sa početnog kapaciteta od 7.000 vojnika, a zbog pozitivnih promjena u sigurnosnoj situaciji, mandat je više puta smanjivan.

Ovo je ujedno i najduža vojna operacija pod okriljem zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU i jedina kopnena misija bloka koja ima izvršni mandat.

XS
SM
MD
LG