Dostupni linkovi

Muke kosovskih medija: Od egzistencije do nezavisnosti


Ilustracija
Ilustracija
Freedom House je ocenio da je stanje sloboda medija na Kosovu delimično slobodno, sa ocenom 51, što je za dve ocene bolje od prošle godine. U poslednjem izveštaju ove organizacije, dodaje se da je sloboda medija na Kosovu najteža u regionu.

Na Kosovu se mediji i novinari suočavaju sa brojnim izazovima i problemima, od egzistencije do uređivačke nezavisnosti, navode rukovodioci Udruženja profesionalnih novinara na Kosovu, ali i analitičari.

Predsednik ovog udruženja, Arben Ahmeti, navodi da je sloboda medija poprilično teška u zemlji.
Ahmeti: Novinar se danas suočava sa pretnjama, ucenama i napadima.

“Kao i svuda na svetu tako je i na Kosovu glavni problem medija finansijska zavisnost, što onemogućava njihovu nezavisnost. Stanje slobode medija na Kosovu je prilično loše. Novinar se danas suočava sa pretnjama, ucenama i napadima. Mi kao Udruženje profesionalnih novinara na Kosovu smo veoma zabrinuti ovakvom situacijom“, kaže Ahmeti.

Osim toga što je problem da jedan medij na Kosovu funkcioniše nezavisno, novinari na Kosovu su često i pod pretnjom.

Ahmeti kaže da je za kratko vreme zabeležen značajan broj slučajeva kada su novinari ili ljudi koji rade u medijima bili pod pretnjama ili ucenama od strane različitih krugova.

„Za mesec dana imali smo tri slučaja pretnje novinarima, jedan slučaj napada na novinara i dva slučaja kada je policija povredila novinare tokom njihovog intervenisanja. Ovo su zastrašujuće statistike za društvo koja nema više od dva miliona stanovnika, a koje tvrdi da gradi demokratiju“,
navodi Ahmeti.

Snažni pritisci


A jedan od načina putem kojih se kontrolišu kosovski mediji jeste marketing.

Novinar i publicista Halil Matoshi kaže da je glavni problem medija na Kosovu uticaj politike i pritisak koji se vrši nad njima, što čini slobodu medija veoma problematičnom.
Halil Matoshi

„Postoji mali broj medija koji su uspeli da sačuvaju svoju uređivačku nezavisnost, i da ostanu van kontrole vlade, zato što su bili pod uticajem politike ali i finansija. Vlada putem reklama i vladinih agencija finansira pro-vladinu štampu. Tako će se ova godina, a posebno prošla, pamtiti po snažnom pritisku na medije na Kosovu“, kaže Matoshi, dodajući da to čini i rad novinara veoma teškim, uzimajući u obzir pretnje od strane političkih krugova.

Predsednik Udruženja profesionalnih novinara na Kosovu kaže da problem koji se ponavlja na Kosovu jeste pristup zvaničnim dokumentima.

„Novinari se danas suočavaju sa više problema, od pristupa zvaničnim dokumentima, nedostatku pristupa informacijama, do neiformisanosti“,
kaže Ahmeti.

I pored svih problema, iz ovog udruženja kažu da na Kosovu još uvek postoje mediji i novinari koji pokušavaju da izveštavaju da nepristrasan i nezavisan način.
XS
SM
MD
LG