Dostupni linkovi

U novom izvještaju Freedom House-a o državama u tranziciji, od njih 29, trinaest ih je ocjenjeno demokratskim, šest još uvijek u prelaznom periodu, a deset kao autoritarni režimi. Dok su Kosovo, Albanija i Gruzija povećali svoj rejting, ostatak Balkana zadržao je svoje stare pozicije.

Freedom House ima skalu ocjena od 1 do 7, gdje jedinica predstavlja najrazvijeniju demokratiju, a sedmica autoritarni režim. Države u regiji dobile su sljedeće ocjene: Srbija - 3,64; Crna Gora – 3,86; Makedonija – 4,00 ; Bosna i Hercegovina 4,43 te Kosovo – 5,14.

Freedom House u svom izvještaju ocjenjuje da su plodni razgovori oko statusa Srba na Kosovu, te miran prijenos vlasti nakon izbora u Albaniji, pridonijeli značajnijem poboljšanju stanja u te dvije zemlje.

Perspektiva Makedonije, međutim, manje je ružičasta. Ta je država pala u kategoriju tranzitnih režima, 10 godina nakon što je iz te grupe izašla. Prije svega zbog pogoršanja medijskih sloboda u zemlji.

Dugotrajni politički zastoj i dalje paralizira državnu vlast u Bosni i Hercegovini. To uvjetuje i ocjenu napretka demokratije, koja je iz godine u godinu sve niža.

Iako su zabilježeni pozitivni pomaci, kao na primjer ulazak Hrvatske u EU, ili uspješan dijalog Srbije i Kosova, ipak i dalje, nefunkcionalne vlade konstantno obaraju demokratski rejting Regije.

Za sve države Zapadnog Balkana vrijedi ista ocjena u oblasti prava manjina, a posebno LGBT populacije. Iako se u posljednjih 10 godina primjećuje poboljšanje u civilnom društvu i dalje je izazov biti pripadnikom, ili samo simpatizerom najugroženiji manjine – lezbijki, gay ili ljudi s promjenjenim polom.


Reakcije u regiji

Pročitajte reakcije među zemljama u regiji nakon objavljenog izveštaja Freedom Housea.
Na početku kolone država u kojima je čak opasno biti dijelom LGBT svijeta, stoji Rusija. Osim toga, negativni utjecaj ruske politike odražava se i na zemlje u susjedstvu, tako da se zakon o zabrani homoseksualne propagande sada pojavljuje i u drugim euroazijskim državama, na primjer Azerbajdžanu i Kazahstanu.

Paralelno, civilno se društvo u Ukrajini i Kirgistanu pokazalo elastičnijim, pa su obje zemlje dobile bolje ocjene u toj kategoriji. Inače Kirgizstan je uz Gruziju jedina zemlja te regije u kojoj se dosljedno poboljšava situacija u civilnom društvu. Bjelorusija, Turkmenistan i Uzbekistan naznačeni su u istom poglavlju kao najgori.

Što se tiče država članica Evropske unije, primjećeno je jačanje korupcije u njenim članicama sa istoka. Navode se poimenično: Bugarska, Češka, Madjarska, Poljska i Slovenija.

U oblasti slobode medija smanjen je rejting Estoniji, Litvi i Češkoj, a jedina zemlja gdje je zabilježeno poboljšanje u ukupnom skoru jeste Rumunija.

Prije deset godina, jedna od pet osoba živjela je u autoritarnom režimu. Danas je to gotovo četiri od pet, s tendecijom pogoršavanja, kaže se u izvještaju Freedom House-a. Prema ispitivanjima ove nezavisne organizacije za nadgledanje, desetu godinu za redom, pada prosječna ocjena demokratije u svijetu.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG