Dostupni linkovi

Francuski zakon o zabrani pokrivanja lica stupio na snagu


Žene kojem nose nikab u Marseju, novembar 2009. godine
Žene kojem nose nikab u Marseju, novembar 2009. godine
Priredio: Nedim Dervišbegović

Ženama u Francuskoj od ponedjeljka nije dozvoljeno da pokriju čitavo lice, kako praktikuju neke muslimanke, nakon što je na snagu stupio kontroverzni zakon zbog kojeg se mnogi muslimani osjećaju da su na meti zbog svojih vjerskih osjećanja.

Francuska je postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zabranila nošenja nikaba, ili burke, u vladininima zgradama, javnim ustanovama, na ulicama i u kulturnim i sportskim objektima.

Pristalice tvrde da je zabrana neophodna iz sigurnosnih razloga, zbog rodne jednakosti i radi održavamja francuskog sekularnog sitema. Zabrana ima veliku javnu podršku i podržalo ju je četiri petine ispitanika u nedavnoj anketi Pew centra.
Kenza Drider: Kada izlazim napolje, stalno dobijam poglede pune mržnje i uvrede."


Kritičari, pak, kažu da zabrana krši prava kao što su sloboda izražavanja i vjeroispovjesti. Mnogi muslimani kažu da su se osjećali stigamtiziranim za vrijeme žestoke debate koje je prethodila usvajanju zakona, kao i zbog debate o nacionalnom identitetu i zakonu iz 2004. godine kojim se zabranjuje pokrivanje glave maramom u skladu sa islamskim običajem.

Kenza Drider, majka četvero djece koja je postala simbol borbe protiv zabrane pokrivanja lica, pokrivenog lica je doputovala iz Avinjona u Pariz.

Policija je na protestu protiv zakona kartkotrajno zadržala Drider i četvero drugih osoba, radi provjere identiteta.

"Ovo nije čin provokcije. Ja samo koristim svoja prava, ne činim kriminalno djelo. Ako mi budu tražili lične dokumente, pokazaću im ih," rekla Drider Reutersu.

Ona je rekla da je više puta maltretirana zbog nošenja burke nakon što je zakon odobren prošle godine:

"Morala sam se suočiti sa različitim formama nasilja: verbalnim, moralnim i fizičkim. Bila sam čak i napadnuta sa nožem. Kakav mi je život od početka ove debate? Pa, kada izlazim napolje, stalno dobijam poglede pune mržnje i uvrede."

Kazne

Zabrana stupa na snagu nekoliko dana nakon okruglog stola o prakticiranju islama u sekularnoj francuskoj republici čiji je domaćin bila Unija za narodni pokret (UMP) predsjednika Nicholasa Sarkozyja.

Profesor Farhad Hošrohavar, koji je opširno pisao o islamu u Evropi, rekao je Radiju Slobodna Evropa da sve debate i mjere koje se tiču islama u Francuskoj ili u drugim zemljama na kontinentu otkrivaju određeno "odbijanje":

Kenza Drider, frnacuska muslimanka koja je postala simbol borbe protiv zabrane nošenja nikaba, 11. april 2011. godine
"Postoji jedna vrsta odbijanja muslimanske posebnosti u evropskom javnom prostoru. Ovo se tiče krize identiteta evropskog društva koja čini da se muslimani precipiraju kao ljudi koji ne žele da se integriraju, iako se muslimani integriraju bez problema. U Francuskoj smo usvojili zakon o pokrivanju lica nakon burne debate, ali to uopšte nije veliki društveni problem. To je jednba simbolička stvar, stvar identiteta."

Francuska muslimsnka populacija, većinom sjevernoafričkog porijekla, je sa šest miliona najbrojnija u Evropi.

Smatra se, međutim. da manje od 2.000 žena nosi veo koji pokriva čitavo lice.

Nakon usvajanja zakona prošle godine, određen je period od šest mjeseci kako bi oni koji koji su do tada nosili veo preko lica mogli pripremiti.

Od ponedjeljka, oni koji ne budu poštovali zakon mogu biti kažnjani sa 150 eura i može im biti određeno obavezno pohađanje časova o francuskom državljanstvu. Oni koji budu tjerali žene da nose veo mogu očekivati kazne do 60.000 eura i dvije godine zatvora.

Neki analitičari kažu da bi zakon mogao biti doveden u pitanje pred Evropskim sudom za ljudska prva u Strazburu, čije su odluke obavezujuće.
XS
SM
MD
LG