Dostupni linkovi

Kritike Macronu za pokušaj 'rehabilitacije' saudijskog princa bin Salmana  


Predsjednik Francuske Emmanuel Macron na proputovanju po Bliskom istoku sastao se u Abu Dabiju sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, 3. decembar 2021.

Grupe za ljudska prava kritikovale su francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog planiranog sastanka sa saudijskim princom Muhamedom bin Salmanom u subotu, 4. decembra. Ovaj susret će biti prvi sastanak nekog od glavnih zapadnih zvaničnika sa saudijskim princom od ubistva novinara Džamala Kašogija.

Od ubistva 2018., za koje se optužuje saudijska kraljevina, lideri država Zapada izbjegavali su da se direktno sastanu sa princom Bin Salmanom u kraljevini. Američki predsjednik Joe Biden je čak je izbjegao da razgovara sa budućim kraljem što je viđeno kao izbjegavanje davanja legitimiteta de facto vladaru Saudijske Arabije.

Ali potez Macrona sugeriše da je najmanje jedan od lidera država Zapada spreman da formalno obnovi veze sa princom manje od godinu dana od kada su američke obavještajne agencije objavile izvještaj u kojem stoji da se vjeruje da je princ Muhamed bin Salman odobrio ubistvo novinara Kašogija.

"Kakvi god da su strateški interesi Francuske u Saudijskoj Arabiji, ništa ne može da opravda legitimizaciju vladara koji ubija novinare, prijeti aktivistima, zatvara žene braniteljice ljudskih prava, masakrira jemenske civile i zavarava međunarodnu zajednicu. Macron umanjuje značaj samog sebe i svoje zemlje dok ulazi u partnerstvo sa Muhamedom bin Salmanom", rekla je Agnès Callamard, Francuskinja koja je na poziciji generalne sekretarke Amnesty Internationala.

Makron je u odbranu svoje odluke da se sastane sa saudijskim princom rekao: "Ovo ne znači da odobravam ili zaboravljam i da mi nismo zahtjevni partneri".

Nazvao je Rijad važnim partnerom u naporima da se donese mir i stabilnost na Bliski istok. Rekao je da njegova posjeta nema za cilj da 'rehabilituje' ili preporuči saudijsko vođstvo.

Dogovor o prodaji oružja UAE

Pariz i Abi Dabi su najavili veliki dogovor o prodaji oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i milijarde dolara investicija. Macron je bio u Dubaiju 3. decembra kada je potpisan sporazum kojim se UAE oprema s 80 poboljšanih vojnih aviona Rafale vrijednih oko 18 milijardi dolara, što je najveći pojedinačni izvozni ugovor u istoriji Francuske.

Zaključen je još jedan posao za 12 borbenih helikoptera Airbus, prema navodima francuskog Ministarstvu odbrane.

Državna holding kompanija UAE, ADQ takođe je potpisala ugovor o ulaganju od pet milijardi dolara s francuskim Ministarstvom ekonomije i finansija.

Francuska ima široke veze s UAE, koji je domaćin francuske pomorske baze i još jednog objekta u kojem su francuski vojnici i vojni avioni izvan Abu Dabija.

Macron će takođe posjetiti Katar.

Izvor: The Guardian i AP

XS
SM
MD
LG