Dostupni linkovi

Francuska zaplenila 23,7 milijardi evra ruske imovine


Pješak sa maskom uživa u toplom proljetnom vremenu hodajući mostom Bir Hakeim u blizini Eiffelovog tornja u Parizu, Francuska, 31. marta 2021.

Francuska je do sada zaplenila 23,7 milijardi evra ruske imovine na svojoj teritoriji, uključujući nekretnine u vrednosti od 573,6 miliona evra, objavila je u utorak, 12. aprila novinska agencija AFP pozivajući se na izvore bliske francuskom ministarstvu ekonomije i finansija.

Ažurirani spisak uključuje 22,8 milijardi evra koji su blokirani na francuskim računima Centralne banke Rusije. Tome se dodaje i 178 miliona evra u raznim bankarskim računima, prenela je Beta.

Francuska je zaplenila četiri teretna broda, četiri jahte, vredne ukupno 125,2 miliona evra, šest helikoptera vrednih više od 60 miliona evra, kao i umetnička dela u vrednosti od sedam miliona evra.

Francuske vlasti su zaplenile 33 nekretnine, a u spisak bi uskoro trebalo da bude dodato još desetak nekretnina u vrednosti od oko čak 24 milijarde evra.

Zapadne zemlje su usvojile nekoliko paketa ekonomskih sankcija protiv Rusije, od početka njene invazije na Ukrajinu 24. februara.

Zemlje Evropske unije (EU) saopštile su u petak, 8. aprila da su zamrznule najmanje 29,5 milijardi evra ruske i beloruske imovine u okviru sankcija. EU je pojačala svoju crnu listu ruskih ličnosti na meti sankcija.

Na tom spisku se nalazi više od 217 oligarha bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

XS
SM
MD
LG