Dostupni linkovi

Mjere nakon nereda u Francuskoj: Više policajaca na ulicama i cenzura na društvenim mrežama


Sjeverozapadno predgrađe Nanterre nakon nereda ujutro, 30. juna 2023.
Sjeverozapadno predgrađe Nanterre nakon nereda ujutro, 30. juna 2023.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije proglasio vanredno stanje zbog nasilnih nereda u državi nakon policijskog ubistva tinejdžera, ali je najavio niz mjera usmjerenih protiv suzbijanja nasilja.

U kratkoj izjavi nakon kriznog sastanka vrha države zbog nereda u zemlji Macron je rekao da je smrt mladića radi koje se protestuje "instrumentalizrana". Osudio je "neprihvatljivu eksploataciju smrti adolescenta" i nasilje dodajući da je "trenutna situacija neprihvatljiva i neopravdana".

Kao mjere najavio je da će na ulice poslati još više policajaca, te da roditelji u večernjim satima ne bi trebali puštati maloljetnike na ulice. Ustvrdio je kako "nije odgovornost države nego roditelja da drže djecu podalje od nereda".

Rekao je kako u raspirivanju nasilja ulogu igraju i društvene mreže te kako će zatražiti uklanjanje "najosjetljivijih vrsta" sadržaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je 30. juna da je uhapšeno 875 osoba u neredima širom Francuske.

Macron ranije je u petak napustio evropski samit u Briselu kako bi se vratio u Francusku na krizni sastanak sa ministrima.

Francuska premijerka Elisabeth Borne rekla je prije sastanka da će se sa Makronom razmotriti sve opcije za rješavanje trenutnih nemira u Francuskoj.

Borne je zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Darmaninom posjetila policijsku stanicu u Evry-Coucouronnesu izvan Pariza kako bi pokazala podršku policijskim snagama za koje kaže da su "pod teškom mobilizacijom posljednjih sati", prenosi BBC.

Ona je rekla da su se u nemirima vidjeli "veoma nasilni, vrlo mlade pojedinci" koji su uključeni u uništavanje policijskih stanica i gradskih vijećnica, ali koji nisu bili predstavnici lokalnog stanovništva koje je "šokirano", kao i vlasti Francuske.

Prioritet za predsjednika Macrona je uspostavljanje reda, dodala je.

"Prioritet je osigurati nacionalno jedinstvo, a način da se to učini je da se uspostavi red", rekla je ona novinarima tokom posjete predgrađu Pariza 30. juna.

U međuvremenu u Marseju na jugu Francuske su nakon nereda u Parizu i drugim gradovima zabranjena javna okupljanja, a gradski javni prevoz biće obustavljen tokom naredne noći.

U Parizu su se treću noć za redom nastavili žestoki sukobi između policije i demonstranata u protestima koji su počeli 27. juna. Trgovine su opljačkane, a automobili zapaljeni unatoč snažnom prisustvu policije. Francuska je rasporedila 40.000 policajaca širom zemlje, ali to nije spriječilo izbijanje nasilja.

Neredi su počeli u utorak 27. juna, nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg mladića alžirsko-marokanskog podrijetla, Nahela M, koji se automobilom pokušao odvesti kad su ga policajci zaustavili. Policajac koji je upucao Nahela ispričao se porodici. Optužen je za ubistvo, a njegov advokat tvrdi da je "shrvan".

U Parizu se smirila situacija do 5 ujutro 30. juna, izvještavaju lokalni mediji. Le Monde javlja da su neke ulice pretrpjele ozbiljnu štetu, posebno u sjeverozapadnom predgrađu Nanterre.

XS
SM
MD
LG