Dostupni linkovi

U neredima u Francuskoj zbog ubistva maloljetnika uhapšeno 150 osoba


Policajci za razbijanje nereda trče tokom protesta u Nanterreu, zapadno od Pariza, 28. juna 2023.
Policajci za razbijanje nereda trče tokom protesta u Nanterreu, zapadno od Pariza, 28. juna 2023.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je u četvrtak da je "neopravdano" nasilje koje se širi Francuskom drugi dan zaredom nakon ubistva tinejdžera u policijskoj intervenciji u predgrađu Pariza.

U noći sa srijede na četvrtak nastavilo se nasilje na protestima u Francuskoj, posebno u pariškoj regiji gdje je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji ga je odbio poslušati. Do sada je uhapšeno najmanje 150 ljudi, piše BBC.

U nekoliko predgrađa Pariza su nakon incidenta održani protesti tokom kojih je došlo do nereda.

Makron je u obraćanju na početku kriznog sastanka sa ministrima 29. juna osudio napade na državne institucije, prenosi Reuters. Makron je izjavio da je smrtonosna pucnjava "neoprostiva" i da ništa ne opravdava smrt mladića.

Policija u opremi za nerede čuva stražu dok vatrogasci rade na gašenju požara nakon demonstracija u Nanterreu, zapadno od Pariza, 27. juna 2023.
Policija u opremi za nerede čuva stražu dok vatrogasci rade na gašenju požara nakon demonstracija u Nanterreu, zapadno od Pariza, 27. juna 2023.

Ministar saobraćaja Klement Bon osudio je u objavi na "Tviteru" nasilje na protestima i rekao da su autobusi i tramvaji uništeni u regionu oko Pariza.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin osudio je "nepodnošljivo nasilje nad simbolima Republike" i dodao da su zapaljene ili napadnute gradske vijećnice, škole i policijske postaje. Zahvalio je policiji i vatrogascima, te poručio da se svi koji nisu pozvali na smirivanje situacije trebaju sramiti.

Paljevine automobila i barijere na putevima

U Clamartu, u jugozapadnom predgrađu Pariza, prethodne noćo je zapaljen parkirani tramvaj. Požar je kasnije ugašen, ali je tramvajska linija i dalje zatvorena.

Situacija u Nanterreu, petnaestak kilometara udaljenom od Pariza, ponovno je postala napeta oko 23 sata navečer. Zapaljeno je desetak automobila, kontejnera i barijera postavljenih na cestu. Natpisi "Pravda za Nahela" i "Policija ubija" izvješeni su na pročelje zgrade.

Sukobi s policijom trajali su do 1 sat u četvrti gdje je već bilo sukoba stanovnika i pripadnika snage reda, koji su na bacanje kamenja uzvratili suzavcem.

Dvadesetak opština u Seine-Saint-Denisu, departmanu na sjeveroistoku Pariza, prijavilo je požare, izvijestio je policijski izvor, dodavši da su svaki put na mjestu događaja aktivne vrlo mobilne skupine koje broje do stotinjak osoba.

U inače mirnim gradovima sada vlada zabrinutost.

U Essonneu, južno od Pariza, zapaljen je autobus iz kojega su putnici izišli oko 21 sat, doznaje se od policijskih izvora. Sukobi su izbili i u jednoj četvrti u Toulouseu, a s tog se mjesta dizao gust crni dim. Skupina mladih ljudi je zapalila kante za smeće i automobile, a na policiju i vatrogasce su bacali predmete. Uhapšeno je 13 osoba, a situacija se tokom noći smirila.

Sinoć je u Neuilly-sur-Marne, 13 kilometara od Pariza, zapaljeno svih sedam policijskih automobila koji su se nalazili u postaji, a vatra se proširila i na susjednu zgradu u kojoj su smještene prostorije komunalnog redarstva i gradske stambene službe. Vatrogascima je trebalo sat i pol da ugase požar.

Napetosti su zabilježene i u drugim regijama širom zemlje, poput Lyona, gdje su pripadnike policije gađali pirotehničkim sredstvima.

Na nekim mjestima poput Saint-Etiennea, Lillea i Rennesa incidenti su se dogodili prilikom okupljanja u znak podrške ekološkom pokretu koji je nedavno raspustila vlada.

XS
SM
MD
LG