Dostupni linkovi

Le Drian: Francuska ostaje predana teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH


Jean-Yves Le Drian

Kao "svjedok" Daytonskog sporazuma, potpisanog u Parizu 14. decembra 1995. godine, Francuska ostaje predana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, objavio je francuski ministar za Evropu i vanjske poslove Jean-Yves Le Drian nakon razgovara sa ministicom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković.

Ministri su razgovarali o aktuelnoj zdravstvenoj krizi i multilateralnoj pomoći koju pruža EU unutar COVAX mehanizma te o pristupu cjepivima.

Ministar Le Drian i ministrica Turković čestitali su jedno drugome na izuzetno dobrim bilateralnim odnosima koji su ogledaju unutar "Strategije za Zapadni Balkan".

Izrazili su želju da se što prije potpiše bilateralni sporazum sa Francuskom razvojnom agencijom u Bosni i Hercegovini.

Le Drian je žestoko osudio sve oblike propitivanja teritorijalne cjelovitosti i postojanja Bosne i Hercegovine kao države.

Dvije i po decenije od Dejtona: Ruže na obje strane isto cvjetaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:06 0:00

Kao "svjedok" Daytonskog sporazuma, potpisanog u Parizu 14. decembra 1995. godine, Francuska ostaje predana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

"Ministar je pozvao čelnike Bosne i Hercegovine da prevladaju svoje podjele kako bi se usredotočili na stvarne izazove s kojima se zemlja suočava: pravilno funkcioniranje demokratskih institucija, posebno na razini središnje države; konsolidacija vladavine prava, posebno neovisnosti pravosuđa, te ekonomski i socijalni razvoj. Podsjetio je na punu podršku Francuske europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, koja podrazumijeva provedbu strukturnih reformi koje je utvrdila Europska komisija, a podržalo Vijeće EU", saopćilo je Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove Francuske.

Izvor: FENA
XS
SM
MD
LG