Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuska otvorila prvu ulicu popločanu solarnim panelima


Solarni paneli, ilustrativna fotografija

Ulica popločana solarnim panelima otvorena je u malom selu pod nazivom Tourouvre-au-Perch u Normandiji, javlja agencija AFP.

Prije nešto više od dvije godine holandske vlasti su otvorile ulicu popločanu solarnim panelima, ali je ona namijenjena samo biciklima. Međutim, sada je Francuska ponosno predstavila prvu ulicu na svijetu popločanu solarnim panelima namijenjenu automobilima, nakon investicije od 5 miliona eura.

Ulica se nalazi u selu Tourouvre-au-Perch u Normandiji, a solarni paneli kojim je popločana sakupljaju sunčevu energiju koja se koristi za proizvodnju električne energije.

Solarni paneli su testirani na četiri parkinga, a nakon testova je napravljena ulica pod nazivom Wattway. Dnevno će ulicom prolaziti blizu 2.000 vozila, a cilj je ustanoviti da li može stvarati dovoljno energije za uličnu rasvjetu u selu u kojem živi 3.400 ljudi.

Francuska ministrica ekologije Segolene Royal je izjavila da želi solarne panele i na autoputevima prenosi AFP.

Ostaje da se vidi da li će investicija biti opravdana, jer sunce jako sija samo 44 dana godišnje u Caenu. To je mnogo manje u odnosu na Marsej, gdje je broj dana s jakim suncem blizu 170.

Problem su i visoki troškovi proizvodnje, zbog kojih neki misle da ovo nije najmudriji način trošenja novca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG