Dostupni linkovi

S pariškog Slavoluka pobjede sklonjena zastava EU


Zastava EU na Slavoluku pobjede postavljena je povodom početka francuskog šestomjesečnog predsjedanja EU, Pariz (1. januar 2022.)
Zastava EU na Slavoluku pobjede postavljena je povodom početka francuskog šestomjesečnog predsjedanja EU, Pariz (1. januar 2022.)

Velika zastava Europske unije (EU) koja je bila postavljena na Slavoluku pobjede u Parizu radi obilježavanja početka francuskog predsjedanja Unijom, sklonjena je 2. siječnja nakon negodovanja lidera stranka krajnje desnice i desnog centra.

Ministar za europska pitanja Clement Beaune, koji je krajem sedmice izjavio da će zastava stajati nekoliko dana, rekao je da je sklonjena prema planu.

"Predviđeno je da zastava bude sklonjena danas [2. siječnja], nismo ustvrdili točan vremenski okvir", naglasio je Beaune.

On je odbacio zamisao da je administracija popustila nakon što je liderica stranke Nacionalni savez Marine le Pen najavila žalbu Državnom vijeću sa zahtjevom da se skloni zastava EU.

Beaune je istakao da su Le Pen i drugi stranački lideri pogrešno shvatili kada su rekli da je zastava EU zamijenila francusku trobojku.

Marine le Pen navela je 2. siječnja da je administracija bila primorana skloniti zastavu EU sa Slavoluka pobjede i da je to divna, patriotska pobjeda na početku 2022. godine.

Predsjednički izbori u Francuskoj održavaju se u travnju i, prema posljednjim rezultatima anketa, Marine le Pen će biti glavna protukandidatkinja aktualnom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG