Dostupni linkovi

Predstavljena rekonstruisana vlada Francuske


Članovi i članice nove Vlade Francuske
Članovi i članice nove Vlade Francuske

Više od dva meseca posle ponovnog izbora Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) na mesto predsednika u ponedeljak, 4. jula je predstavljena nova francuska vlada koja će imati težak zadatak da sprovede planirane reforme šefa države bez apsolutne većine u Parlamentu, piše agencija Frans pres (AFP).

Novi tim centrističkog liberalnog predsednika predstavljen je dva dana pred govor premijerke Elzabet Born, protiv koje leva koalicija Nupes nije isključila da će tražiti izglasavanje nepoverenja.

Rekonstrukcija je delimično u okviru poštovanja pravila koje su Makron i francuski predsednici pre njega odredili pre parlamentarnih izbora, odnosno da samo ministri koji zadrže svoja mesta u parlamentu ostaju u vladi.

Tri od Makronovih 15 ministara nisu uspeli da budu ponovo izabrani u parlament na izborima prošlog meseca, i oni su smenjeni. Kristof Beši (Crhistophe Bechu) je novi ministar za ekologiju, Fransoa Bron (Francois Braun) je zadužen za zdravstvo, a Erve Bervil (Herve Berville) je novi ministar pomorstva.

Portfelj Žael Bron-Pive (Jael Braun-Pivet) dosadašnje ministarke za prekomorske teritorije, izabrane prošle nedelje za predsednicu parlamenta, kao prva žena na tom mestu u Francuskoj, poveren je bivšem prefektu Žan-Fransoa Karenkou (Jean-Francois Carenco).

Delegirani ministar za Evropu Kleman Bon (Clement Beaune) napustio je to mesto i u novoj vladi će biti ministar za saobraćaj. Na njegovo mesto dolazi ekonomista Lorans Bun (Laurence Boone), dosadašnji pomoćnik generalnog sekretara OECD-a.

Ministar za politiku hendikepiranih osoba Damien Abad (Damien Abad) koji je pod istragom za silovanje i seksualno uznemiravanje, smenjen je i na njegovo mesto imenovan Žan-Kristof Komb (Jean-Christophe Combe), bivši generalni direktor francuskog Crvenog krsta.

Navodi o seksualnom uzemiravanju upućeni Abadu pojavili su se samo nekoliko dana pošto je premijerka Born 22. maja objavila svoju novu vladu posle ponovnog izbora Makrona na predsedničkim izborima u aprilu.

Navodi su posebno neprijatni za novu premijerku i predsednika koji oboje kažu da se zalažu za ženska prava i koji su izjavili da će imati "nula tolerancije" za seksualno uznemiravanje.

Državna skeretarka zadužena za razvoj Krusula Zaharopulu (Chrysoula Zacharopoulu), protiv koje su uložene dve optužbe za silovanje u okviru njene profesije ginekologa, zadržala je svoje mesto.

Oboje odbacuju optužbe.

Portparolka vlade Olivija Greguar (Olivia Greguar) ostaje u vladi ali svoje mesto predaje Olivijeu Veranu (Olivier), čiji portfelj za odnose sa parlamentom ide bivšem ministru kulture Franku Risteru (Frank Riester).

Ukupno druga vlada Elzabet Born, koja je u prvoj, privremenoj verziji između predsedničkih i parlamentarnih izbora, imala 17 minstara, šest delegiranih ministara i četiri državna sekretara sada ima 41 člana, među kojima 20 žena.

Nova vlada dopunjena je novim resorima, među kojima za stanovanje, saobraćaj, ili socijalna ekonomija.

Rekonstrukcija vlade se događa u osetljivom kontekstu za Makrona, koji je ponovo izabran 24. aprila za drugi petogodišnji mandat, ali ostao bez apsolutne većine u Parlamentu posle parlamentarnih izbora održanih 12. i 19.juna.

Makron je uglavnom bio odsutan sa domaće političke scene između predsedničkih izbora i glasanja za Narodnu skupštinu.

Njegov fokus na međunarodnu scenu i ruska invazija na Ukrajinu na kraju su ojačali njegovu sliku arogantnog i distanciranog političara, ocenjuje AFP.

Zaglavljena između velikih blokova krajnje desnice i NUPES-a -- oba su uglavnom neprijateljski raspoložena prema njegovom rukovodstvu -- vlada mora da prikupi podršku gde god može dok se predlozi zakona pojavljuju na glasanju.

"Dok se juče protivio 'nesavršenim kompromisima', od sada će predsednik morati da se pomiri s njima", komentariše list Le Mond tokom vikenda, komentarišući "oklevanja predsednika" i "ideološku nedorečenost" u Jelisejskoj palati.

XS
SM
MD
LG