Dostupni linkovi

Makronovoj stranci apsolutna parlamentarna većina


Emanuel Makron osigurao je većinu kojom može provesti program svoje stranke

Partija francuskog predsjednika Emanuela Makrona, na osnovu 96 posto prebrojanih glasova, osvojila je 42,88 posto glasova u drugom krugu izbora u Francuskoj na kojim su birani poslanici u Narodnu skupštinu, viši dom francuskog parlamenta. Makron tako dobija aspolutnu skupštinsku većinu i mogućnost da provede svoj program i najavljene zakonske reforme.

Republikanska straka dobila je 22,41 posto glasova. Lider te stranke Fransoa Baron objavio je da prelaze u opoziciju i poželio sreću Makronu, jer, kako je rekao, želi uspjeh Francuskoj.

Liderka desnog Nacionalnog fronta Marine Le Pen dobila je prvi put poslaničko mjesto, ali je njena stranka dobila tek 8,81 posto glasova. Ona je nakon izbora izjavila da će se njena stranka boriti protiv pogubnih projekata Vlade, posebno protiv onog što je nazvala Makronovom "proevropskom i promigrantskom politikom".

Socijalisti su osvojili 5,68 posto glasova, a lider Socijalističke partije Žan-Kristof Kambadeli podnio je ostavku, rekavši da stranka treba promjenu ideja i organizacije i da ga treba zamijeniti kolektivno vođstvo. I generalni sekretar te partije podnio je ostavku, rekavši da poraz od ljevice ne može da se ignoriše.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da je 513 mjesta od 577 koliko ima Narodna Skupština, definitivno odlučeno i da su Makronova stranka i njeni saveznici dobili 303. To je više od 289 mjesta, koliko je potrebno za apsolutnu većinu u da Makronova stranka može provesti svoj program.

Konzervativci i njihovi saveznici imaju 124 mjesta.

Francuski parlament je dvodoman i sastoji se od Narodne skupštine, koja ima 577 neposredno biranih poslanika, i posredno izabranog Senata, koji ima 348 poslanika. Poslanici Narodne skupštine predstavljaju jedinice lokalne samouprave i biraju se na mandat od pet godina. Skupština ima pravo raspustiti Vladu, što znači da sastav Vlade i ko je mandatar zavisi o tome koja stranka drži većinu u Narodnoj skupštini. Zakonodavna ovlaštenja Senata dosta su ograničena i u slučaju neslaganja između dva doma, prednost uvijek ima Narodna skupština.

Njemački kancelar Angela Merkel čestitala je Makronu na pobjedi i "jasnoj parlamentarnoj većini", naveo je njen portparol Stefen Sebert na Tviteru. On je naveo da su želje Angele Merkel dalja dobra saradnja za Njemačku, Francusku i Evropu.

Francuska: Drugi krug parlamentarnih izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

U prvom krugu parlamentarnih izbora prošle nedjelje “Republika u pokretu” i MoDem osvojili su 32.3 posto glasova upisanih birača.

Učinak Konzervativnih Republikanaca bio je 21,56 odsto, a krajnje desničarskog Nacionalnog fronta 13,2 posto glasova.

Socijalisti, koji su u izbornu trku ušli sa pozicije vladajuće struje, su sa svojim saveznicima osvojili svega 9,5 posto glasova.

Izlaznost u prvom krugu bila je 48,1 posto, što je inače bio najniži procenat zabilježen u modernoj istoriji Francuske.

Izbori su održani uz jake mjere bezbjednosti. U cijeloj zemlji je tokom izbornog dana bilo raspoređeno dodatnih 50.000 policajaca i žandarma.

U Francuskoj je na snazi vanredno stanje uvedeno 2015. godine poslije talasa terorističkih napada u kojima je stradalo 239 osoba.

Francuska: Očekivanja građana od drugog kruga izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG