Dostupni linkovi

Francuska otvorila istragu o ratnom zločinu zbog ubistva novinara u Ukrajini


Kamerman Fox newsa Pjer Zakrževski sa kolegama ispred hotela Interkontinental u Kijevu, mart 2022.

U Francuskoj je otvorena istraga o mogućem ratnom zločinu posle smrti francusko-irskog novinara Pjera Zakrževskog u Ukrajini u ponedeljak, saopštilo je u sredu, 16. marta francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma, koje je nadležno i za zločine protiv čovečnosti.

Francusko tužilaštvo (Pnat) navelo je da je istraga, omogućena zbog francuskg državljanstva novinara, otvorena zbog "namernog napada na život osobe zaštićene međunarodnim pravom" i "namernog napada na civilno lice koje ne učestvuje direktno u neprijateljstvima".

Pjer Zakževski (Pierre Zakrzewski) francusko-irski snimatelj Foks Njuza (Fox News) ubijen je u Horenki kod Kijeva u ponedeljak, a s njim je poginula i ukrajinska novinarka Oleksandra Kušinova koja je bila u pratnji. Izveštač koji je bio s njima je ranjen.

Istraga je poverena članovima Centralne kancelarije za borbu protiv zločina protiv čovečnosti, genocida i ratnih zločina.

Dok su nemački i španski sudovi već otvorili istragu za "ratne zločine" pošto imaju šira opšta ovlašćenja, Pnat je naveo agenciji Frans pres da može da pokrene istragu samo ako je žrtva francuski državljanin ili počinilac ima redovno prebivalište u Francuskoj.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan je podsetio na "obavezu" zaraćenh strana u Ukrajini da garantuju zaštitu novinara koji izveštavaju o sukobu.

Organizacija Reporteri bez granica objavila je u sredu preko tvitera da želi da podnese tužbu zato što je krivična istraga nephodna da se identifikuje ko je pucao na novinare i utvrdi u kojoj meri su oni namerno gađani.

Od početka sukoba poginulo je još troje novinara, dvoje Ukrajinaca i jedan Amerikanac, javlja agencija AFP.

XS
SM
MD
LG