Dostupni linkovi

Francuska proteruje još šest ruskih diplomata zbog špijunaže


Protesti ispred ruske ambasade u Parizu u znak podrške Ukrajini, februar 2022.

Francuska proteruje šest državljana Rusije osumnjičenih da su radili kao špijuni pod diplomatskom zaštitom nakon što su francuske obaveštajne službe otkrile tajnu operaciju na njenoj teritoriji, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo spoljnih poslova.

„Šest ruskih agenata koji rade pod diplomatskom zaštitom i za čije aktivnosti je utvrđeno da su suprotne našim nacionalnim interesima proglašeno je personama non grata“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova koje prenosi agencija Frans pres (AFP).

U saopštenju se navodi da je domaća obaveštajna služba DGSI otkrila 10. aprila nakon duge istrage „tajnu operaciju koju su izvele ruske obaveštajne službe na našoj teritoriji“, no nisu naveli detalje.

U tvitu, ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin rekao je da je DGSI „omeo mrežu ruskih tajnih agenata koji su radili protiv naših interesa“. On je rekao da je DGSI izveo "izvanrednu operaciju kontrašpijunaže" i pohvalio organizaciju što "brine o našim fundamentalnim interesima".

Taj potez dolazi nakon što je Francuska 4. aprila rekla da proteruje 35 ruskih diplomata u okviru zajedničke evropske akcije nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Te diplomate opisala je kao „rusko osoblje sa diplomatskim statusom stacionirano u Francuskoj čije su aktivnosti protiv naših bezbednosnih interesa“.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je za AFP u ponedeljak da su poslednja proterivanja nova u odnosu na 35 najavljenih.

Brojne evropske zemlje proterale su ruske diplomate, posebno nakon negodovanja širom Evrope zbog ubistava u gradu Buča u blizini ukrajinske prestonice Kijeva, gde je na desetine tela pronađeno u masovnim grobnicama ili na ulicama.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG