Dostupni linkovi

Španija, Danska, Italija i Švedska proteruju ruske diplomate


Ambasada Rusije u Italiji, Rim, mart 2021.
Ambasada Rusije u Italiji, Rim, mart 2021.

Španija, Danska, Italija i Švedska su u utorak, 5. aprila, saopštile da će proterati ruske diplomate u skladu sa koracima koje su preduzele druge zemlje Evropske unije, nakon izveštaja o pronađenim masovnim grobnicama i ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buči.

Španski ministar spoljnih poslova rekao je da će njegova zemlja proterati "oko" 25 ruskih diplomata.

„Duboko smo ogorčeni nepodnošljivim slikama masakra civila u gradu Buča nakon povlačenja ruske vojske koje smo videli“, rekao je ministar spoljnih poslova Žoze Manuel Albares na konferenciji za novinare.

Švedska je objavila da će proterati trojicu diplomata, prenosi agencija Rojters.

Italjanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo je saopštio da ta zemlja proteruje 30 ruskih diplomata i da je ambasador Rusije u Italiji pozvan u ministarstvo gde mu je uručena nota o tome.

Prethodno je Danska saopštila da će proterati 15 ruskih diplomata.

„Ovo je još jedan primer brutalnosti, okrutnosti i ratnih zločina, koji su se očigledno dogodili u Buči“, rekao je danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod na brifingu za novinare, prenosi agencija Rojters.

Taj potez dolazi nakon što je nekoliko drugih zemalja Evropske unije, uključujući Francusku i Nemačku, u ponedeljak reklo da će proterati ruske diplomate.

Moskva, koja tvrdi da su slike pogubljenih civila u Buči proizvodi ukrajinske i zapadne propagande kako bi dikreditovali Rusiju, rekla je da će Kopenhagen i Rim dobiti odgovor na proterivanje, prenele su RIA Novosti.

Dansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne želi da prekida diplomatske veze sa Moskvom i da ruski ambasador i ostatak ambasade nisu bili deo proterivanja.

Danska bezbednosno-obaveštajna služba navela je u izveštaju ranije ove godine da je ruska ambasada zapošljavala nekoliko obaveštajnih službenika umešanih u špijunažu.

„Želimo da pošaljemo jasan signal Rusiji da je špijunaža na danskom tlu neprihvatljiva“, rekao je Kofod.

Slike mrtvih civila na ulicama Buče smeštene 37 kilometara severozapadno od Kijeva, pojavile su se nakon što je Ukrajina u subotu objavila da su njene snage vratile kontrolu nad celom kijevskom regijom i oslobodile gradove od ruskih trupa.

Tela ubijenih civila na ulicama grada Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u ponedeljak na suđenje za ratne zločine protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i rekao da će tražiti dodatne sankcije nakon prijavljenih zločina u Ukrajini.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG