Dostupni linkovi

Iran neće imati bolju ponudu za nuklearni sporazum, poručila šefica francuske diplomacije


Šefica francuske diplomacije Catherine Colonna tokom posjete kijevu, 30. maj 2022.
Šefica francuske diplomacije Catherine Colonna tokom posjete kijevu, 30. maj 2022.

Šefica francuske diplomacije Catherine Colonna izjavila je u ponedjeljak, 19. septembra, u Njujorku da Iran neće dobiti bolju ponudu za oživljavanje međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

"Neće biti bolje ponude za Iran", rekla je Colonna na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Nije isključila mogućnost da se francuski predsjednik Emmanuel Macron sastane sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem u UN tokom sedmice.

Poslije 16 meseci međunarodnih pregovora i indirektnih pregovora između Teherana i Vašingtona, Evropska unija je prošlog mjeseca iznijela konačnu ponudu za prevazilaženje zastoja za oživljavanje Sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Sporazum čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 + 1", koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka, kao potpisnica u ime EU.

Iran je nuklearnim sporazumom iz 2015. godine pristao da ograniči svoje obogaćivanje uranijuma pod nadzorom inspektora Ujedinjenih nacija u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

Sa Lavrovom o elektrani u Zaporožju

Francuska ministrica Catherine Colonna rekla je također novinarima u Njujorku da je razgovarala sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o situaciji u nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Dodala je da će Makron u srijedu imati sastanak o tom pitanju sa ukrajinskim zvaničnicima i generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grossijem.

Upravni odbor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju usvojio je 15. septembra rezoluciju kojom zahtjeva od Rusije da prekine okupaciju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, saopćile su tada diplomate sa sastanka iza zatvorenih vrata.

Rusija je preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara.

U Njujorku ove sedmice zasjeda Generalna skupština UN, a među ostalim, predviđeno je obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Generalna skupština UN izglasala je prethodno da se dozvoli Zelenskom obraćanje svjetkim liderima, u prethodno snimljenim govorom.

XS
SM
MD
LG