Dostupni linkovi

Zviždačica i bivša radnica: Facebook šteti djeci i slabi demokratiju


Svjedočenje Frances Haugen pred američkim senatorima, Washington (5. oktobar 2021.)
Svjedočenje Frances Haugen pred američkim senatorima, Washington (5. oktobar 2021.)

Zviždačica i bivša radnica Facebooka Frances Haugen rekla je američkim senatorima da internetske stranice i aplikacije ove kompanije "štete djeci, izazivaju podjele i slabe našu demokratiju".

Frances Haugen, 37-godišnja bivša menadžerica proizvoda koja je postala zviždačica, kritikovala je Facebook na saslušanju u Washingtonu na Capitol Hillu 5. oktobra.

Facebook je, međutim, izvijestio da je Haugen govorila o oblastima o kojima nije upućena.

Saslušanje Frances Haugen pred senatorima dolazi usred sve veće kontrole ovog tehnološkog giganta i sve većih poziva na njegovu regulaciju.

Republikanski i demokratski senatori su 5. oktobra bili jedinstveni u potrebi za promjenom rada u kompaniji, inače rijetka tema dogovora dviju političkih stranaka.

Ukratko o zviždačici Frances Haugen

Ko je ona?

Ova 37-godišnjakinja predstavila se 3. oktobra kao osoba koja stoji iza iznenadnog curenja internih dokumenata o Facebooku.

Haugen je za CBS News rekla da je napustila ovu društvenu mrežu ranije ove godine nakon što ju je razbjesnila politika koju vodi Facebook.

Zašto?

Ona je bila menadžerica proizvoda u timu za građanski integritet sve dok nije raspušten mjesec dana nakon američkih predsjedničkih izbora 2020. godine.

"Kao, u osnovi su rekli: "O, dobro, uspjeli smo izgurati izbore... Sad se možemo riješiti građanskog integriteta". Nekoliko mjeseci poslije, dobili smo pobunu."

Šef Facebooka za integritet je ovo osporio, rekavši da tim za građanski integritet nije raspušten, već da je "integriran u veći tim za centralni integritet".

Šta je uradila?

Prije nego što je napustila kompaniju, Haugen je kopirala niz internih bilješki i dokumenata.

Podijelila ih je sa Wall Street Journalom, koji je u posljednje tri sedmice objavljivao materijal u nastavcima - ponekad i pod nazivom Facebook Files.

Haugen kaže da ovi dokumenti dokazuju da tehnološki gigant više daje prioritet "rastu nad sigurnošću".

'Profit ispred ljudi'

Haugen je iznijela glavnu tvrdnju - lideri Facebooka znaju kako svoje proizvode učiniti sigurnijima, ali "neće".

"Oni su svoj ogromni profit stavili ispred ljudi", navodi ona.

Prije nego što se zaposlila na Facebooku, radila je s Googleom, Pinterestom i Yelpom.

Na Facebooku je radila kao vodeća menadžerica proizvoda u timu za građanski integritet, a kasnije i na kontrašpijunaži.

"Uspjela sam uporediti kako svaka kompanija pristupa i rješava različite izazove", kaže ona.

Međutim, izbori Facebooka su "veliki problem".

"Budimo jasni - ne mora biti tako. Danas smo ovdje zbog izbora koje je Facebook napravio", kaže ona.

O uticaju na djecu

Republikanski senator Dan Sullivan kaže da vjeruje da će se svijet osvrnuti i zapitati se "o čemu smo, dovraga, mislili?" prateći najnovija otkrića o uticaju Facebooka i Instagrama na djecu.

Iako se Haugen nije složila s Sullivanovom izjavom, ponovila je da vlastito istraživanje Facebooka pokazuje da Facebook čini djecu "nesretnom".

"Da je Instagram tako pozitivna sila, vidjeli bismo zlatno doba mentalnog zdravlja tinejdžera u posljednjih deset godina", rekla je. "Vidjeli smo suprotno. Vidjeli smo rastuću stopu samoubistava i depresije među tinejdžerima... dijelom vođeni fenomenom društvenih medija."

Tinejdžeri govore "nesretan sam kada koristim Instagram i ne mogu prestati", dodala je. "To je tako tužno."

'Empatija' Frances Haugen prema Zuckerbergu

Uprkos sumnjama u vezi s njenim bivšim poslodavcem, zviždačica Frances Haugen je kazala da i dalje ima "empatiju" prema Facebooku i izvršnom direktoru Marku Zuckerbergu.

"Mislim da se osjećaju pomalo zarobljeno i izolirano", rekla je na saslušanju.

U slučaju Instagrama, rekla je da "postoje prava pitanja o tome gdje bi Instagram morao ući i dobro razmisliti o svom proizvodu i o čemu je riječ".

"Mislim da ti odgovori nisu očigledni. Zato moramo sarađivati."

Instagram, rekla je, govori o "tijelima" i "životnim stilovima". Negativno je usporedila platformu sa "zabavnim" TikTokom i brojnim drugim platformama društvenih medija.

Na pitanje o tome pokušava li Facebook ublažiti probleme koje navodno uzrokuju druge platforme, Haugen je rekla da su "sa nizom podsticaja s kojima su radili učinili najbolje što su mogli".

"Nažalost, ti podsticaji nisu održivi i neprihvatljivi su u našem društvu."

'Facebook se može promijeniti'

Radeći u Facebooku Haugen je kazala: "Vidjela sam da je Facebook više puta naišao na sukobe između vlastite dobiti i naše sigurnosti".

"Facebook je dosljedno rješavao te sukobe u korist vlastite zarade", rekla je.

Odgovor je u, tvrdi ona, tzv. kongresnom nadzoru (odnosi se na pregled, praćenje i nadzor od strane američkih saveznih agencija, programa i politike implementacije).

"Ostavljen sam, Facebook će nastaviti donositi odluke protiv opšteg dobra", istakla je.

Facebook se može promijeniti, naglasila je, ali to neće učiniti sam.

"Vjerujem da još imamo vremena za akciju", kazala je. "Moramo djelovati sada."

'Zapošljavanje - hronični problem'

Zviždačica Haugen pitanje zapošljavanja na Facebooku opisala je kao hronični problem, rekavši da se kompanija bori za zapošljavanje, što dovodi do "skandala" i time dodatno otežava zapošljavanje.

U argumentima Haugen je istakla da jedini ljudi koji zaista razumiju rad Facebooka su, zapravo, njegovi zaposlenici.

"Facebook ima kulturu koja naglašava da je izolacija put naprijed", rekla je na saslušanju pred senatorima 5. oktobra. "Ako se informacije podijele javno, one će biti pogrešno shvaćene."

XS
SM
MD
LG