Dostupni linkovi

Šta stoji iza kineskog ograničavanja videoigara?


Gamer u Šangaju, 3. septembar 2021.
Gamer u Šangaju, 3. septembar 2021.

Ako bi neki maloljetnik u Kini pokušao da iza 9 sati uveče zaigra svoju omiljenu igricu na nekom od mobilnih uređaja na ekranu iskače upozorenje: "Dragi igrači… Maloljetnici mogu da igraju online igrice između 8 i 9 sati uveče petkom, vikendom i za vrijeme nacionalnih praznika. Molimo vam da organizujete svoje vrijeme za igru i da se odmorite."

Za gamere u Kini mlađe od 18 godina sati provedeni uz kompjuter i online videoigrice ograničeni su od početka septembra na tri sata sedmično. Zašto?

Pravila vezana za videoigare dio su novog plana Komunističke partije Kine da ponovo potvrdi svoje vrijednosti u društvu nakon 20 godina percipiranog hedonizma u zemlji. Za komunističku državu koja više reguliše živote svojih stanovnika kao što je Kina ovo je novi stepen kontrole koja se sada primjenjuje na različite dijelove društva i kulture.

Ranije zabrane

Ovo nije prva zabrana koja se odnosi na videoigare u Kini. Naime, Kina je od 2000. do 2015. zabranila prodaju konsola Sony PlayStation i Xbox Microsofta zbog straha da bi videoigre negativno uticale na djecu. Ova zabrana dovela je do ekspanzije korištenja pametnih telefona za igranje i porast internet giganata kao što su Tencent i Alibaba.

Novi propisi pogodili su neke od najvećih tehnoloških kompanija Kine, uključujući giganta za igrice Tencent, čija je igra "Čast kraljeva" (Honor of Kings) u kojoj učestvuje više igrača, popularna u cijelom svijetu, kao i gaming kompaniju NetEase.

Ograničenje vremena za videoigre uvedeno je i 2019. kada je Nacionalna agencija za medije objavila restrikciju na 90 minuta igranja radnim danima i tri sata vikendom za djecu. Tada su kineske vlasti naglasile da se radi o prevenciji izazivanja zavisnosti od videoigara kod mladih.

Zabrana koja je počela 1. septembra navela je da se nova pravila izdaju "na početku školske godine dajući posebne propise kako bi se spriječila zavosnost o videoigrama i zaštitilo zdravo odrastanje maloljetnika", prenio je CNN.

Videoigre kao 'opijum'

Sati provedeni u igranju prema istraživanju s početka godine koje je uključilo ispitanike starije od 18 godina bilo je više od 12 sati sedmično u Kini, dok je, poređenja radi, u Sjedninjenim Američkim Državama bilo skoro 8 sati sedmično, prenosi portal World Economic Forum.

Kada su od avgusta mjeseca državne novine počele da izjednačavaju online igrice sa "opijumom" nova zabrana prikazana je kao "borba protiv zavosnosti". Kako je jedan roditelj koji smatra da se radi o ispravnoj politici rekao za New York Times, "To znači da se država brine o našoj djeci umjesto nas".

Kineska agencija koja se brine za provođenje novih pravila takođe će otvoriti i "anti-zavisnički" servis na koji se moraju registrovati svi online gameri. A kompanije videoigara moraju da daju opciju provjere pravog imena registrovanih kako bi se spriječilo da se maloljetnici prijave kao odrasli i tako prekrše pravila.

Nacionalna agencija za medije dala je instrukcije - "kompanije za online igrice neće pružiti uslugu u bilo kojem obliku korisnicima koji se nisu registrovali pod pravim imenom".

Zabrane za ‘feminizirane’ muškarce i karaoke

Državna politika usmjerena na maloljetnike samo je jedan od elemenata šireg spektra kontrole koji se odnosi na ponašanje mladih. Druge zabrane tiču se slika "feminiziranih" muškaraca u pop kulturi kao i na zabavljače koji zauzimaju "politički nekorektne stavove".

Kineska vlada je kritikovala filmske zvijezde koje su promovisale ono što je nazivano "lažne, ružne i zle vrijednosti" dok su glumci misteriozno brisani sa kineskog interneta bez objašnjenja. Vlada je takođe predstavila mjere kako bi ograničila "haotičnu" online kulturu obožavatelja, prenosi Sky News.

Pjesme na karaokama koje "ugrožavaju nacionalno jedinstvo" ili zagovaraju "obscenosti" stavljene su na crne liste.

Škole u Kini su ranije zabranile strane udžbenike a od učenika se traži da čitaju "Misli Si Đinpinga" kako bi pomogle u "utvrđivanju marksističkog uvjerenja" kod mladih.

U smjernicama, objavljenim 17. avgusta, ministarstvo navodi kako će se "misao kineskog predsjednika o socijalizmu s kineskim obilježjima u novoj eri" podučavati od osnovne škole pa sve do fakulteta, uz naglasak da novi nastavni materijali moraju "njegovati patriotska osjećanja".

Najava daljih zabrana

Kako prenosi Associated Press (AP), pored ograničenog vremena Kina će nastaviti sa kontrolama i zabranama koje se tiču i sadržaja videoigara. Naime, radi se o dokumentu koji je na uvid imao South China Morning Post a tiče se novih planova Pekinga da reguliše industiju videoigara i uputstava kompanijama kako da ubuduće proizvode sadržaje sa "jasnim vrijednostima" i "pravo razumijevanje" istorije i kulture zemlje. Ova uputstva uključuju i zabranu prikazivanja "feminiziranih" muškaraca koji promovišu istospolne seksualne veze i portretišu karaktere koji nemaju "jasno određen rod".

Prema ovom dokumentu od developera videoigara traži se da ovu formu tretiraju kao novi oblik umjetnosti koji nije više apolitična "čista zabava".

"Ako regulatori ne mogu odmah da odrede koji je pol karatera i ako bi okruženje moglo biti problematično to je znak za crvene zastavice", navodi se da stoji u dokumentu u kojem Peking ističe da zapleti igara ne bi smjeli da imaju "zamagljene moralne granice", a da igrači ne bi smjeli da imaju izbor da li da budu dobri ili loši.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG