Dostupni linkovi

Na putu prema Srebrenici postavljene fotografije građana srpske nacionalnosti ubijenih u ratu


Na putu Bratunac-Srebrenica postavljene su u subotu, 9.jula fotografije ubijenih građana Bratunca tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka.

Fotografije su postavljene dva kilometra od Memorijalnog centra Potočari, gdje će 11.jula biti ukopano 50 žrtava srebreničkog genocida.

Postavile su ih članovi porodica uz pomoć Opštine Bratunac, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) načelnik Opštne Srđan Rankić.

"Na zahtjev članova porodica, opština je pomogla ovu aktivnost i postavljene su slike civila i vojnika koji su ubijeni tokom proteklog rata. Na ovaj način želimo predstavnicima međunarodne zajednice skrenuti pažnju da su u ovom dijelu Podrinja ubijani i Srbi , a ne samo Bošnjaci," kazao je Rankić.

Početkom jula u Bratuncu je obilježeno stradanje 3.267 Srba iz Srebrenice, Bratunca i regije Birač tokom rata 1992-1995.

U selima Zalazje i Sase u opštini Srebrenica, te Biljača i Zagoni u opštini Bratunac (na istoku Bosne i Hercegovine, entitet Republika Srpska) 1992. godine ubijeno je 69 vojnika i civila srpske nacionalnosti. Na taj dan, osim ubijenih, nestale su 22 osobe srpske nacionalnosti.

Posmrtne ostatke njih deset slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja bošnjačkih žrtava.

Sud BiH je u novembru 2018. godine pravosnažno oslobodio Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici i njegovog saborca Sabahudina Muhića, optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac (opština Srebrenica), ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG