Dostupni linkovi

Psihijatar napravio pokolj u vojnoj bazi u Teksasu


Major Nidal Malik Hasan
Major Nidal Malik Hasan
Oficir koji je okrivljen za ubistvo 12 i ranjavanje 31 osobe u američkoj vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu u četvrtak, nije mrtav kako je ranije objavila vojska, već se teško ranjen nalazi u bolnici u stabilnom stanju, izjavio je u četvrtak naveče komandant baze.

Osumnjičeni je u incidentu višestruko ranjen i "u stabilnom je stanju", rekao je novinarima general Robert Cone.

Osumnjičeni, identifikovan kao major Nidal Malik Hasan, otvorio je vatru u centru za obradu vojnika u Fort Hoodu oko 13:30 sati, po lokalnom vremenu, rekao je Cone.

Napadač je bio naouržan s dva pištolja, od kojih je jedan bio poluatomatski, kazao je general Cone.

Hasan (39), psihijatar s diplomom sveučilišta Virginia Tech i Vojnomedicinskog fakulteta u Bethesdi, radio je u Vojnomedicinskom centru Darnall u Fort Hoodu, prema podacima u vojnoj i profesionalnoj dokumentaciji.

Prije premještaja u Darnall u julu ove godine, šest godina je stažirao i radio u vojnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu. Tamo je imao teškoća u kominikaciji s pacijentima, što je zahtijevalo savjetovanje i dodatni nadzor, izjavio je Dr. Thomas Geiger direktor programa za stažiste u Walter Reedu.

Baza Fort Hood
Savezni zvaničnici su kazali da je Hasan državljanin SAD, jordanskog porijekla, a vojni dokumenti pokazuju da je rođen u Arlingtonu u Virginiji, da se prijavio u vojsku odmah nakon srednje škole, kao i da nikada nije bio razmješten izvan SAD-a.

Hasan je 28. decembra trebao biti razmješten u Irak i čini se da je bio "jako uznemiren" zbog toga, izjavila je senatorica Kay Bailey Hutchison iz Teksasa, za lokalnu TV postaju KXAN iz Austina.


Žalio se i na maltretiranje jer je musliman


Vojska u četvrtak naveče nije potvrdila da je major Hasan tada trebao biti razmješten u Irak.

The New York Times u petak donosi razgovor s Hasanovim bratićem Nader Hasanom, 40-godišnjim advokatom iz sjeverne Virginije, koji je kazao da je bojnik Hasan bio "smrtno prestrašen" s mogućnošću da ga pošalju u Irak ili Afganistan.

"Bio je smrtno prestrašen. Ljudi su mu svakodnevno govorili o užasima koje su tamo vidjeli", rekao je.

Takođe je kazao kako mu se rođak žalio da ga maltertiraju u vojsci jer je musliman, te da je želio izaći iz vojske ali nije mogao, jer je trebao platiti vojsci dug za svoje školovanje. On je kazao je i da je Hasan bio neoženjen, te da se nakon smrti roditelja 1998. i 2001. više okrenuo vjeri.



Baza Fort Hood u centralnom Teksasu, najveći objekat kopnene vojske u SAD-u koji se prostire na 64.000 hektara i u kojoj je smješteno oko 50.000 vojnika, u četvrtak naveče je otvorena nakon što je pet sati bila potpuno zatvorena.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je pucnjavu "tragičnom" i "užasnom erupcijom nasilja" te izrazio saučešće porodicama stradalih.

Ministar odbrane Robert Gates najvio je da će Pentagon učiniti sve što može kako bi pomogao zajednici Fort Hooda da prevlada teške trenutke.

XS
SM
MD
LG