Dostupni linkovi

DPK: Formiranje vlasti sredinom februara


Pristalice DPK-a nakon proglašenja pobede ove stranke na izborima
Pristalice DPK-a nakon proglašenja pobede ove stranke na izborima
Demokratska partija Kosova će se zalagati da formira vlast negde posle sredine februara. Kao pobednik na izborima sa 32,4 posto osvojenih glasova, a na osnovu preliminarnih rezultata, DPK, kao što je predviđa ustav, dobija prednost u formiranju vlasti nakon overe rezultata.

Portparol DPK-a, Blerand Stavileci, potvrdio je da ova politička partija do sada obavila nezvanične razgovore sa ostalim strankama, ali se konkretni pregovori za buduću vladu tek očekuju. On je međutim dodao da neće biti kašnjenja u formiranju vlade.

“Predsednik partije, odnosno premijer Thaci često je pominjao da ćemo u rekordnom roku formirati Vladu, nakon overe rezultata, a to se može očekivati od sredine februara”, kazao je on.

Dok DPK najavljuje konkrente ponude za političke stranke nakon sertifikacije izbornih rezultata, ostale partije predstavljaju svoje pozicije koje se tiču formiranja institucija, naročito Vlade.

Stalni sekretar u Alijansi za budućnost Kosova, Burim Ramadani, kaže da je inicijativa za formiranje nove Vlade na velikim partijama, dok je pozicija Alijanse da se vlast na Kosovu promeni, u suprotnom ona neće biti deo nje.

Alijansa za budućnost Kosova, koja je osvojila 11,9 posto glasova, prema rečima Ramadanija, podržaće ideju njenog potpredsednika, Blerima Shale, za jednu široku Vladu, kao izlaz iz krize i političkog zastoja.

“Jedini cilj Alijanse jeste da promeni vlast na Kosovu, i Alijansa može biti sa nekim ko hoće da promeni vladavinu, u suprotnom, ukoliko se ne može promeniti vlast, onda nije neophodno da Alijansa za budućnost Kosova bude deo te vlasti”, kaže Ramadani.

Koalicija za novo Kosovo zahteva mesto predsednika

U međuvremenu, Koalicija za novo Kosovo koja je na osnovu preliminarnih rezultata dobila 7,2 posto glasova, postavlja svoje uslove za učešće u budućoj koaliciji.

Mimoza Kusari Lila
Mimoza Kusari-Lila
kaže da je jedan od neophodnih uslova da predsednik Kosova bude predsednik ove koalicije, Behxhet Pacolli. Ona ne odbacuje mogućnost da će se, ukoliko se ne postigne dogovor sa DPK, da će se o novoj vladi pregovarati i sa DSK, ali pod istim uslovima.

“Jedan od uslova i kriterijuma bila je pozicija predsednika, pošto već imamo kandidata, a to je predsednik koalicije, gospodin Behxhet Pacolli. Zatim, postoje kriterijumi programa naše koalicije, i naravno kriterijumi koji su u vezi sa nosilacem izvršnih funkcija, u smislu da oni budu profesionalni i etički čisti”, kazala je Kusari-Lila.

Demokratska partija Kosova, Hashima Thacija, će prva pokušati da formira vladu.

Rezervna opcija je da Demokratski Savez Kosova, Ise Mustafe, kao drugorangirana partija na izborima sa 24,6 posto osvojenih glasova, može formirati vladu samo ukoliko prva partija ne bude uspela u tome.

Od političkih partija, Samoopredeljenje Albina Kurtija se u startu izjasnila da neće pregovarati za buduću vladu, navodeći da neće ući u koaliciju sa DPK, DSK i ABK.
XS
SM
MD
LG