Dostupni linkovi

Formiranje Specijalnog suda se ne može izbeći


Ilustracija
Ilustracija

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu biće formiran u Hagu, odlučila je holandska vlada na zahtev EU. Sada je red na parlamentima Kosova i Holandije da ratifikuju tu odluku.

Kosovski analitičari navode da iako ovo pitanje nije prioritet za državne institucije, ono je svakako neizbežno i najvažnije je pitanje kada su u pitanju građani Kosova.

Formiranje Specijalnog suda za ratne zločine trenutno je na čekanju, zbog političke krize na Kosovu koja je nastala protivljenjem opozicije sporazumima o Zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Znak pitanja je koliko je moguće da će se Sud ubrzo formirati, s obzirom da kosovska opozicija najavljuje dalju blokadu Skupštine sve dok Vlada Kosova ne povuče sporne sporazume.

Kosovski analitičar i advokat Azem Vlasi u izjavi za RSE navodi da je Specijalni sud obaveza koja se ne može izbeći, iako to nije priroitet državnih institucija.

“Parlament je usvojio potrebne zakone za formiranje Suda, sada je samo potrebna ratifikacija sporazuma sa Holandijom o sedištu suda. Nakon toga predstoje tehničke procedure i to je završna faza. Kako će Skupština Kosova to ratifikovati, da li u sali gde se uobičajeno održavaju sednice, ili će opozicija praviti probleme pa će se povući u rezervnu salu, što je sad već postala praksa, to je tehničko pitanje, ali Parlament Kosova ne može više da izbegne to pitanje“, kazao je on.

Behljulj Bećaj
Behljulj Bećaj

I politikolog Behljulj Bećaj navodi da formiranja ovog suda za državne institucije Kosova možda nije od velikog značaja, ali za građane, to je svakako najvažnije pitanje.

“Mislim da će posle uspostavljanja međunarodnog suda početi sadržajno razmotavanje situacije na Kosovu i pretpostavljam da će na taj način građani dobiti nove okolnosti na osnovu kojih će moći planirati ne samo izbore, već i svoju budućnost u toku novih iskušenja koja očekuju Kosovo tokom godine“, kazao je on.

Novi odnos snaga

Bećaj dodaje da su se na Kosovu neretko održavale vanproceduralne sednice, te bi trebalo uključiti i ovu mogućnost, da se nezakonskim osnovama uspostavi jedan novi odnos snaga na Kosovu koji počinje uspostavljanjem ovog Suda.

„Ja sam u ovoj situaciji u prilici da kažem da bi bilo neophodno, čak i mimo proceduralnih zahteva, da se dođe do uspostavljanja ovog suda“, kazao je Bećaj.

Kako je navela holandska vlada, Specijalni sud za ratne zločine će se baviti istragom zločina počinjenih od strane „pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim rivalima“. Dodaje se da je suđenje ratnih zločina na Kosovu "osetljivo pitanje".

"Na moguće osumnjičene kosovsko društvo može gledati kao na borce za slobodu, dok svedoci mogu biti pod prijetnjama na Kosovu. To je razlog zašto se tražila opcija za suđenje van Kosova", ističe se.

Na pitanje da li nekome odgovara da se pitanje formiranja Specijalnog suda prolongira, analitičar Vlasi navodi:

„Ništa se ne zna, osim toga da tim optužnicama neće biti obuhvaćeni obični ljudi, nego neko iz te strukture za koje je inače formiran taj Specijalni sud. Pa verovatno neko ko sedi u parlamentu i drugim strukturama vlasti ima razloga da se boji toga. Ali, izbegavanje da se ratifikuje sporazum sa Holandijom, izbegavanje ove završne faze, nikoga ne spašava. Bolje je da se svako na vreme suoči sa tim, kad je to već krenulo u postupak, nego da se to odugovlači“, zaključuje Vlasi.

Sud će biti pod nadležnošću međunarodnih tužioca i sudija, a finansijska sredstva će se obezbediti iz EU fondova. Osnovaće se pod kosovskim zakonima što znači da neće biti međunarodni tribunal već je u pitanju kosovski nacionalni sud koji će delovati van Kosova.

Najstrožija kazna koju Specijalni sud može izreći osuđenom licu je kazna doživotnog zatvora. Zatvorska kazna se izdržava u državi koju odredi predsednik Suda iz niza država koje izraze spremnost da prihvate osuđena lica.

XS
SM
MD
LG