Dostupni linkovi

Fond spasa EU protiv začaranog kruga banaka i država


Ilustracija
Ilustracija
Vrijednost eura i dionica na evropskim tržištima porasla je nakon što su čelnici eurozone dogovorili hitne mjere kako bi snizili troškove zaduživanja Italije i Španjolske. Dogovoreno je i uspostavljanje jedinstvenog nadzornog mehanizma za banke u eurozoni, a privremeni fond spasa će od 1.jula prerasti u trajni evropski fond .

Rasprava o spašavanju posrnulih ekonomija eurozone trajala je gotovo 13 sati, do zore. Ishod je zadovoljavajući iako će za usvojene mjere trebati bar nekoliko mjeseci da se provedu u djelo.

Trajni europski fond spasa moći će direktno dokapitalizirati banke kako bi se izbjeglo da novac ide preko vlada čime se izbjegava dodatno zaduživanje države. Uvjet za to je uspostava stalnog stalnog nadzornog mehanizma u kojem će sudjelovati i Europska centralna banka.

"Začarani krug između banaka i država mora se prekinuti”, kaže se u izjavi čelnika eurozone.

Fond će moći kupovati i obveznice od zemalja koje se "dobro ponašaju", odnosno uredno provode reforme, ali svejedno su pod pritiskom tržišta koje diktiraju velike kamate na njihove obveznice. Ova prva mjera mogla bi spasiti Španjolsku, ova druga Italiju. Obje mjere neće se početi primjenjivati preko noći, trebat će mjeseci ih Komisija razradi i da ih Europsko vijeće odobri u konačnom obliku. Ipak, pomak je napravljen.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je predložene mjere pokazuje snažnu predanost jedinstvenoj valuti.

"Još jednom smo pokazali da su članice eurozone uvjerene da euro nema alternativu", kazao je Barroso.

Nakon 18 razočaravajućih samita od kada je kriza eksplodirala krajem 2009, evropski lideri konačno su učinili jedan važan korak naprijed. Analitičari ističu da mjere vraćaju optimizam kod investitora, iako podsjećaju da problemi eura i dalje ostaju.

Sve članice, njih 27, složile su se za uspostavljanje čvršćih budžetskih i političkih prinicipa unije.
XS
SM
MD
LG