Dostupni linkovi

Blinken u petak u Izraelu, saopštio Stejt department


Američki državni sekretar Entoni Blinken, na konferenciji za novinare u Beču
Američki državni sekretar Entoni Blinken, na konferenciji za novinare u Beču

Američki državni sekretar Entoni Blinken posjetiće u petak Izrael, saopštio je u srijedu portparol Stejt Departmenta Metju Miler.

Blinken je doputovao u Saudijsku Arabiju odakle će započeti turneju po Bliskom istoku, prenosi AFP.

Prema Milerovim riječima, američki diplomata dolazi u neplaniranu posjetu Izraelu kako bi razgovarao o "pregovorima koji su u toku kako bi se osiguralo oslobađanje svih talaca".

Kako je saopšteno, tema razgovora biće i napori za isporuku pomoći Gazi.

Prema riječima Blinkena cilj njegove posjete je "rasprava o odgovarajućoj arhitekturi za održiv regionalni mir", prenio je ranije Rojters.

Blinken će ove sedmice boraviti, saopštio je u utorak Stejt department, u Saudijskoj Arabiji i Egiptu, gdje će se sastati sa visokim čelnicima obje zemlje.

AFP, prenosi da je globalna zabrinutost porasla zbog vojnog sukoba koji je u toku već pola godine, u kojem je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao da će uništiti Hamas, militantnu grupu koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom.

Do invazije Izraela na Gazu je došlo nakon smrtonosnog napada Hamasa 7. oktobra, u kome je ubijeno oko 1.200 ljudi u južnom Izraelu a 253 osobe su, prema izraelskim tvrdnjama, uzete kao taoci.

U međuvremenu, su Agencije UN-a upozorile da je 2,4 miliona stanovnika Gaze na ivici gladi.

XS
SM
MD
LG