Dostupni linkovi

Tripkoviću 20 godina zatvora nakon priznanja za zločine u Foči


U sportskoj sali "Partizan" žene Foče bile su mučene i silovane (Ilustrovana fotografija)
U sportskoj sali "Partizan" žene Foče bile su mučene i silovane (Ilustrovana fotografija)

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum Odbrane i Tužilaštva BiH o priznanju krivice Novice Tripkovića, zbog silovanja dvije žene bošnjačke nacionalnosti u augustu 1992. godine u Foči, na istoku BiH.

Izrečena mu je kazna zatvora od osam godina, a zbog ranije izrečenih presuda Tripkoviću su kazne objedinjene na 20 godina.

Kazna mu je izrečena nakon što je, u prisustvu advokata, priznao krivicu za ovo djelo, saopćeno je u utorak 24. maja iz Suda BiH.

Kako je navedno, Tripković je proglašen je krivim jer je u periodu između 2. augusta i 9. augusta 1992, na području Foče, u vrijeme "širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske", prisilio na seksualni odnos dvije osobe.

Sporazumnim priznanjem, optuženi je u potpunosti priznao učestvovanje u počinjenom zločinu, te se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Optužnicu protiv Novice Tripkovića, zvanog Vojvoda, iz Gacka na jugoistoku BiH, Sud BiH je potvrdio 21. januara zbog zločina protiv čovječnosti na području Foče.

Prema procjenama međunarodnih organizacija, rat na prostoru bivše Jugoslavije ostavio je iza sebe oko 30.000 žena i oko 3.000 muškaraca žrtava seksualnog nasilja. Procjenjuje se da je u BiH silovano oko 20.000 žena.

Tokom rata u BiH, u Foči je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, a još se traga za 627 žrtava.

U tom gradu su na nekoliko lokacija poput sportske sale "Partizan" u centru grada i Karamanove kuće kod Miljevine odvođene i silovane žene.

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, Sudom BiH, te još četiri suda, izrečeno je 19 presuda za ratne zločine na području Foče.

Upravo zbog Foče, presudom iz 2001. godine u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, Haški tribunal je prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti.

XS
SM
MD
LG