Dostupni linkovi

Fočanski protest u crnini i šutnji


Sjećanje na stradanje žena u Foči
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Sanela Altoka imala je 12 i po godina kada su u Foči ubijeni njeni roditelji, uništena kompletna porodica iz koje je preživjelo samo petero djece.

Na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu došla je u grad svog djetinjstva i stradanja, kako se ne bi zaboravilo sve ono što su prošli civili Foče, posebno žene i djevojčice. Došla je, kaže, i zbog majke čije posmrtne ostatke još nije pronašla.

"Trinaestog augusta 1992. godine, ovdje, s obzirom na to da smo sestra i ja ostale bez roditelja, dogovorile smo se da, ako tad iz Foče ne izađemo, ćemo skočiti u Drinu i da nam je to jedini izlaz. Prije toga smo već bili zarobljene u logoru, bile smo u kućnim pritvorima, znači, sve što čovjek ne bi poželio nikom da preživi, mi smo preživjele, sa 12 i po godina, sestra sa 13 i po", kaže Sanela Altoka.

Osim Sanele, na 19. juni - Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, članice udruženja Žene u crnom iz Srbije i predstavnici nekoliko udruženja iz BiH u utorak su posjetili Foču, gdje su organizirali protest u crnini i šutnji.

Odali su počast žrtvama zločina u ovom gradu i zatražili obilježavanje mjesta njihovog stradanja i poštivanje dostojanstva njihovih porodica.

Predstavnice Žena u crnom i drugih udruženja koja žele sačuvati sjećanja na žrtve seksualnog zlostavljanja, položile su cvijeće ispred sportske sale Partizan. Sala u kojoj su se tokom rata dešavala ubistva i silovanja trenutno se renovira. Sanela Atoka kaže kako su sjećanja na to stravična.

"Sanela mi je ime. Tad sam se zvala Ana, jer jednostavno niste smjeli progovoriti. Ovdje se događao horor kojeg čovjek ne bi poželio apsolutno nikome", priča Altoka.

Nakon protestne šetnje ulicama Foče, na mostu pored KPD Foča kroz koji je tokom rata prošlo stotine logoraša, Žene u crnom izvele su program pod nazivom Pogledaj se u ogledalo.

Na ovom mostu ubijeni su suprug i dvojica braće Halide Uzunović, predsjednice Udruženja žrtava rata Foča '92-'95.

"Foča je, nažalost, u vrhu ljestvice u Bosni i Hercegovini po stradanju žena. Čak 31 posto žena je stradao na ovom području, što govori o karakteru rata koji se vodio na ovim prostorima", navodi Halida Uzunović.

[Iz magazina TV Liberty, februar 2015.]

Pravo na pravdu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00

Međunarodni dan borbe protiv seksualnih zločina u ratu jako je važan dan, kaže Staša Zajović iz udruženja Žene u crnom, a još važnije je, naglašava, da se taj dan obilježi u gradu koji je dostigao zastrašujuće dimenzije zločina nad ženama, od kojih je najveći broj ostao nekažnjen.

"Društvena zajednica grada Foče mora da smogne snagu da uvaži zahteve preživelih za dostojanstvom i da usliši molbu da se obeleže mesta zločina", riječi su Staše Zajović.

Zajović je podsjetila i na podršku Srbije u izvršavanju zločina na području BiH.

Na sastanku sa predstavnicima SO Foča u utorak se razgovaralo o obilježavanju mjesta stradanja u Foči, među kojima je i Karamanova kuća koju su predstavnici udruženja obišli na kraju svoje posjete ovom gradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG