Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Životinjski i biljni svijet do 2020. smanjiće se za dvije trećine


Žirafe

Izvor: WWF

Životinjski i biljni svijet mogao bi do kraja ove decenije doživjeti drastičan pad od čak 67 odsto u odnosu na brojnost prije pola vijeka, što je posljedica ljudskih aktivnosti na Zemlji, ističe se u objavljenom "Izvještaju o stanju planeta 2016" Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Djelovanje ljudi poražavajuće je za planet Zemlju. WWF poziva na neophodne promjene društva kada su hrana i gorivo u pitanju. Prema izvještaju, globalne populacije riba, vodozemaca, gmazova, ptica i sisavaca, manje su za 58 posto u odnosu na 1970.

Tako gledano, do 2020. bi se divlji svijet mogao smanjiti za dvije trećine. Tada na snagu stupaju obveze preuzete u okviru Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, kao i provedba prvih mjera zaštite okoline u okviru novog globalnog Plana održivog razvoja.

Postizanje međunarodnih ciljeva biološke raznolikosti do 2020. pridonijeće ostvarivanju potrebnih reformi unutar svjetskih sistema za proizvodnju hrane i energije u svrhu opstanka divljih vrsta diljem svijeta.

U izvještaju WWF-a koristi se Indeks živućeg planeta Londonskog zoološkog društva (engl. Zoological Society of London, ZSL) za praćenje trendova u bogatstvu divljih vrsta.

Izvještaj jasno predočava da divlje vraste ubrzano nestaju. Ukoliko vrste u potpunosti nestanu, ekosistemi će propasti i odnijeti čisti zrak, vodu, hranu, te klimatske uvjete koje nam trenutno pružaju.

XS
SM
MD
LG