Dostupni linkovi

Trumpova organizacija i njen finansijski direktor optuženi za utaju poreza


Donald Trump i Allen Weisselberg
Donald Trump i Allen Weisselberg

Trampova organizacija i njen dugogodišnji finansijski direktor Alen Vajselberg (Allen Weisselberg) izjasnili su se 1. jula da nisu krivi po optužbama za poreska krivična dela, koje su rezultat dvogodišnje istrage kompanije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) koju vode vlasti u Njujorku.

Prema optužnici, objavljenoj 1. jula, Vajselberg i Trampova kompanija su od 2005. do 2021. godine prevarili federalne, državne i lokalne poreske službe davanjem povlastica direktorima "van zvaničnih kanala", što im je omogućilo da utaje porez.

Vajselberg, koji je radio za Trampa 48 godina, izbegao je plaćanje poreza na više od 1,7 miliona dolara prihoda, uključujući i troškove za kiriju, školarinu i rate za automobil, navodi se u optužnici od 15 tačaka.

Optužbe obuhvataju i poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih dokumenata.

"Reč je o 15-ogodišnjoj šemi za poresku prevaru koja obuhvata isplate koje nisu uknjižene. Orkestrirali su je vodeći direktori koji su, uz kompaniju, imali finansijsku korist od toga, dobijanjem tajnih povišica na uštrb državnih i federalnih poreskih obveznika", rekao je tužilac Keri Dan u krivičnom sudu Menhetna.

Vajselberg, Trampov dugogodišnji poslovni saradnik, predao se njujorškim vlastima 1. jula ujutro pre izjašnjavanja o krivici. Oslobođen je bez kaucije, ali mora da preda pasoš.

Alen Faterfas, advokat Trampove organizacije, rekao je novinarima da je kompanija "optimistična" da optužnica neće naneti značajnu štetu njenom poslovanju.

"Da je ime kompanije bilo drugačije, mislim da ne bi bilo ovih optužbi", rekao je Faterfas.

Trampova organizacija je prethodno optužila okružnog tužioca da koristi Vajselberga kao piona "u nemilosrdnom pokušaju da naškodi bivšem predsedniku".

Tužilac je međutim poručio da politika nije uticala na odluku da se podigne optužnica.

Ove nedelje se ne očekuje podizanje optužnice protiv samog Trampa, mada su tužioci saopštili da se nastavlja istraga njegove kompanije, rekao je Trampov advokat Ronald Fisketi.

Bivši predsednik je odbacio optužbe protiv svoje kompanije, a istragu je nazvao "lovom na veštice" politički motivisanih tužioca.

Kancelarija okružnog tužioca Menhetna Sajrusa Vensa, demokrate, pokrenula je istragu Trampove kompanije pre gotovo tri godine i poslednjih meseci sarađuje sa glavnom tužiteljkom Njujorka Letišom Džejms.

Ovaj slučaj, kako ocenjuje Rojters, mogao bi da iskomplikuje Trampovu političku budućnost dok razmatra moguću ponovnu kandidaturu za predsednika 2024. godine.

Trampova organizacija, porodični biznis, ima hotele, terene za golf i letovališta širom sveta i optužnica bi mogla da podrije odnose kompanije sa bankama i poslovnim partnerima.

XS
SM
MD
LG