Dostupni linkovi

Državni tužilac Njujorka otvorio krivičnu istragu protiv 'Tramp organizacije'


Bivši predsednik SAD Donald Trump
Bivši predsednik SAD Donald Trump

Državni tužilac države Njujork otvorio je krivičnu istragu protiv "Tramp organizacije", kompanije koju je vodio bivši američki predsednik Donald Trump pre nego što je ušao u politiku, proširujući time prethodnu istragu koja se bavila poslovanjem.

"Obavestili smo 'Tramp organizaciju' da naša istraga više nije građanske (parnica sa državom) prirode," rekao je za BBC Fabian Levy, predstavnik za štampu tužiteljke Letitia James.

Kako je dodao, istraga je sada krivična i pridružena istrazi koju vodi tužilac Menhetna, kao i da za sada neće imati daljih komentara.

U izjavi se ne navodi šta je istragu od građanske pretvorilo u krivičnu, niti da li bi lično bivši predsednik mogao biti umešan u bilo kakve navode.

Građanski slučajevi obično imaju veze sa povredama pojedinaca ili drugih privatnih strana, uključujući preduzeća; krivični zakon se primenjuje u slučajevima kada se smatra da šteta utiče na društvo u celini, uključujući i državu.

Istraga je otvorena 2019. godine i bavila se Trumpovim poslovima pre ulaska u Belu kuću.

Ured Jamesove takođe traži dokumenta o četiri imanja organizacije Trump na Menhetnu, u saveznoj državi Njujork, Čikago i Los Anđeles.

Okružni tužilac na Menhetnu Cyrus Vance Jr rekao je u sudskim dokumentima prošlog avgusta da njegova kancelarija istražuje navodno „produženo kriminalno ponašanje“ u Trampovoj organizaciji.

Pravni podnesak Vancea citirao je novinske članke o navodnim bankarskim prevarama i osiguranju u kompaniji.

Okružni tužilac na Menhetnu takođe istražuje da li je bilo koja finansijska evidencija Donalda Trumpa dokumentovana kako bi prikrila isplate novca dvema ženama u 2016. godini koje kažu da su imale aferu s njim.

Iz Vanceovog kabineta u februaru je saopšteno da je pribavio poreske prijave Donalda Trumpa kao deo istrage, nakon duge pravne bitke.

Tokom svog predsednikovanja, Trump je odlučno odbio da otkrije svoje poreske prijave, uprkos tome što je bio pod velikim pritiskom da to učini.

On je odbacio optužbe poručivši da se radi o političkoj osveti koju sprovode tužioci koje su postavile Demokrate.

Njemu je u velikoj meri onemogućeno obraćanje javnosti od januara ove godine kada su mu suspendovani svi nalozi na društvenim mrežama zbog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa i Senata SAD.

XS
SM
MD
LG