Dostupni linkovi

Zaposleni novosadskog Filozofskog fakulteta zahtevaju da se sankcionišu nasilnici


Zgrada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu
Zgrada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Oko stotinu nastavnika, saradnika i istraživača sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu potpisalo je apel kojim se osuđuje nasilje tokom izbora za Studentski parlament 21. maja i zahteva pokretanje disciplinskih postupaka protiv počinilaca.

"U znak solidarnosti, stojimo uz studente koji su bili izloženi nasilju, koje je bez presedana na našem fakultetu i u akademskoj zajednici Srbije", naveli su u saopštenju.

Glasanje za Studentski parlament blokirali su studenti neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti), a blokadu je pratio incident u kojem su povređene predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak i studentkinja iz STAV-a Mila Pajić.

U apelu se navodi da studenti iz organizacije STAV pokušavaju da spreče izbore za Studentski parlament jer je, zbog pravilnika koji je Studentski parlament usvojio, samo Savezu studenata omogućeno da na tim izborima učestvuje, zbog čega je ta studentska organizacija godinama jedina u tom parlamentu.

"Napadi na studente iz organizacije STAV deo su nasilja koje je na naš fakultet dospelo prilikom blokade fakulteta od 28. do 31. marta, kada su zgradu okupirale osobe, među kojima je bilo i onih koji nisu studenti Filozofskog fakulteta, niti su uopšte studenti", navode potpisnici apela.

Ocenjuje se da je to posledica neadekvatne reakcije Rektorata i Senata Novosadskog univerziteta, jer "ništa nisu učinili da zaustave blokadu Filozofskog fakulteta" i koji su "podržali počinioce nasilja".

Izborni dan u utorak je počeo guranjem oko izbornih kutija, gde je na silu ubačen jedan listić, a tom prilikom prosuto je i mastilo na izbornu kutiju.

Ovo je treći put da studenti STAV-a blokiraju izbore za Studentski parlament, jer se protive proceduri zbog koje je na izbornom listiću samo jedna lista, Saveza studenata.

Novosadska opozicija sa liste "Udruženi za slobodan Novi Sad" – koju čine koalicija NADA, sve stranke doskorašnje koalicije "Srbija protiv nasilja", Građanski pokret Bravo i Liga socijaldemokrata Vojvodine – optužila je u utorak vladajuću Srpsku naprednu stranku za "mešanje u izbor rukovodstva studentskih organizacija".

Vlast optužuju i da je "agresiju i nasilničko ponašanje" uspostavila kao "normalnu pojavu u svim segmentima društva".

XS
SM
MD
LG