Dostupni linkovi

Filmski festival u Veneciji: Tradicijom protiv bogate konkurencije


Poslednje pripreme pred jedno od izdanja festivala u Veneciji
Poslednje pripreme pred jedno od izdanja festivala u Veneciji
Endrju Hevens (Reuters), preveo Mihailo Rakić

Svemir, zvezde i seks tabui biće ove nedelje u fokusu na najstarijem svetskom međunarodnom filmskom festivalu Veneciji koji se bori da ne potone usred grada koji vodi bitku protiv porasta nivoa mora.

Sedamdeseti po redu filmski festival u Veneciji pokušaće da isprati sve bogatiju konkurenciju popularnih ekstravaganci iz Rima i Toronta, tako što će na otvaranju biti prikazana svetska premijera 3D ''spejs fantazije'' filma ''Gravitacija'', čije su glavne zvezde Džordž Kluni i Sandra Bulok.

U režiji Meksikanca Alfonsa Kuarona, autora filmova ''Deca ljudi'' i jednog od nastavaka ''Harija Potera'', Bulok i Kluni glume astronaute koji, nakon oštećenja njihovog svemirskog broda, moraju sami da pronađu način da se izbave.

''Mislim da je glavna tema festivala u Veneciji zapravo ta da se ne sme dopustiti da Toronto preuzme vodeću ulogu'', ističe Džej Vajsberg, filmski kritičar stručne publikacije ''Varajeti'' u telefonskom intervjuu za Rojters.

''Broj filmova na engleskom jeziku je fenomenalan i festival u Rimu nije previše 'narušio ravnotežu','' rekao je on.

U filmovima koji se nadmeću za venecijanskog ''Zlatnog lava'' pojavljuju se velika imena poput Skarlet Johanson, koja glumi vanzemaljca u filmu ''Ispod kože'', Zaka Efrona u filmu ''Parklend'', režiranog u bolnici gde je nakon atentata bio smešten Džon Kenedi, kao i Meta Dejmona koji glumi u distopijskoj fantaziji ''Nultna teorema'' koju je režirao Teri Gilijam.

Nikolas Kejdž u filmu ''Džo'' glumi ulogu bivšeg osuđenika, dok Džudi Denč u ''Filomeni'' traga za svojim detetom koje je bila primorana da preda na usvajanje.

Najneomiljenija filmska zvezda festivala biće Donald Ramzfeld, bivši američki sekretar odbrane iz perioda rata sa Irakom, sa ulogom u dokumentarcu ''Nepoznato poznat'' koji prikazuje delić iz njegove poznate maksime o ''pretnjama koje poznajemo i koje su nam strane.''

''Ramzfeld nije neko neverovatno zemaljsko otkriće'', kaže Čarls Mekdonald, promoter filma iz Londona, i dodaje: ''Ali je fascinantno gledati ga – on je apsolutno neodoljiv''.

Nagrada za ''najnefilmskiju'' temu bi trebao dobiti Džejms Franko, renesansni stvaraoc XXI veka, čiji je film baziran na kratkoj ali jezivoj noveli ''Dete Boga'' Kormaka Mekartija, o divljaku iz šuma Tenesija koji uživa u seksu sa ženskim leševima.

''Sve što Franko uradi izgleda neverovatno,'' kaže Vajsberg, dodajući da je film opisan kao polu ''Oslobođenje'' i polu Čarli Čaplin.

Festival u Veneciji, koji se smatra, pored Kanskog i Berlinskog, jednim od tri najveća filmska festivala na svetu, mora da se oslobodi reputacije da važi za mesto koje ima visoku cenu za izlagače.

Italija je zastupljena u konkurenciji dokumentaraca filmom ''Sacro Gra'' Đanfranka Rosija o životu ''ušuškanom'' duž obilaznice oko Rima, i filmom ''L'intrepido'' Đanija Amelija koji govori o nezaposlenom čoveku koji preživljava tako što preuzima poslove od ljudi koji iz nekog razloga moraju da odsustvuju na određeno vreme.

Veliko interesovanje vlada za filmom ''Psi lutalice ('Jiaoyou')'' tajvansko-kineskog reditelja Tsai Ming-Lianga o ocu koji se sa dvoje dece ''održava u životu'' u Tajpeju i posetom čudne žene.

Film ''Ana Arabija'' israelskog reditelja Amosa Gitajia govori o jednoj mladoj novinarki koja odlazi u posetu maloj mešovitoj zajednici Jevreja i Arapa koja živi na periferiji Tel Aviva.

Gitai, veteran arapsko-izraelskog rata iz 1973. godine, čiji je helikopter tada oborila sirijska raketa, uživa široko poštovanje širom sveta, iako u domovini vlada podeljeno mišljenje o njemu, najpre zbog njegovog istraživanja etničkih i religijskih tenzija.

Na čelu festivalskog žirija je italijanski filmski veteran Bernardo Bertoluči, poznat po filmu ''Poslednji tango u Parizu'' iz 1972. godine, u kojem su glavne uloge igrali Marlon Brando i Marija Šnajder.
XS
SM
MD
LG