Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Sarajevu će u subotu navečer biti spuštena zavjesa na 22. izdanje Sarajevo Film Festivala. Bit će dodijeljene i nagrade Srce Sarajeva, za koje se natječe 39 filmova iz regije. Ukupno na festivalu prikazano je preko 220 filmova iz više od 60 zemalja.

Tokom devet dana festivala pored filmskih projekcija, u Sarajevu su održani brojni koncerti i partiji, što je uveličalo cjelokupnu atmosferu i sliku grada.

Sudeći po broju gostiju koji su ove godine posjetili Sarajevo, festival je nadmašio sva očekivanja organizatora.

Redovita gošća sarajevskog festivala je i srbijanska glumica Mirjana Karanović. Njen redateljski prvijenac „Dobra žena“ prikazan je u Otvorenom kinu Metalac, koji je nakon projekcije izazvao ovacije publike.

„Bila sam veoma uzbuđena i ispunjena posle premijere. Prepuno gledalište, nekoliko hiljada ljudi. Imala sam emotivan susret s publikom. Mislim da je to najbolji prostor na kojem sam do sada prikazala film“, kazala je Karanović.

Proteklih osam dana Sarajevo su posjetili brojni filmski profesionalci. Rijetko se na jednom mjestu moglo vidjeti toliko imena regonalne kinematografije. Jedna od njih je i srbijanska glumica Branka Katić, koja je u Sarajevo došla predstaviti film „Novine“.

„Mislim da uprkos nemanju novaca i teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj je ceo region, još uvek umemo da pravimo dobre filmove. Snagu nam daje ta naša strastvenost prema životu i pravim stvarima“, kazala je Katić.

U ulozi jednog od članova žirija za igrani film našao se i srbijanski glumac Nikola Đuričko. Na pitanje što misli o ovogodišnjoj službenoj selekciji filmova, koju je i sam ocjenjivao, Đuričko je odgovorio:

„Meni je zanimljivo da su filmovi uglavnom koprodukcije, zatim da je pedest posto autora tu sa prvim filmom. To je ono što se meni učinilo zanimljivim“, naglasio je Đuričko.

Veliku pozornost ove godine izazvala je selekcija dokumentarnog filma, za koje se tražila karta više. Autori su se bavili uglavnom ratnim temama, a publika je najveću ocjenu u ovoj kategoriji dala filmu „Scream for me Sarajevo“. Film govori o Sarajevu pod opsadom i muzici u to vrijeme. Producent film Adnan Ćuhara o tome kaže:

„Film je jako dobro prošao kod publike, što mi je jako drago. Nakon projekcije imali smo deset minuta stajanja i ovacija publike.“

Nakon dužeg vremena festival je posjetio i Rade Šerbedžija, koji je u Sarajevu predstavio film „Oslobođenje Skoplja“.

„Bio sam jednom na Sarajevo Film Festivalu sa filmom 'Go West' Ahmeda Imamovića. Čuo sam od prijatelja kako im ovaj festival puno znači i vidim da mnogi do njega jako puno drže“, naglašava Šerbedžija.

Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžija

Za jedan festival nije važan samo spisak filmova u takmičarskim programa, nego i sve ono što se događa oko festivala, dodaje Mirijana Karanović.

„Čini mi se da Sarajevo Film Festival postaje deo lične istorije ljudi koji dolaze ovamo, bilo kroz Talent kampus, gde se mladi glumci i redatelji upoznaju. Ovo mesto dobija neki poseban značaj u njihovima životima i onda kada oni postaju poznati, vrlo rado vraćaju u Sarajevo“, dodaje Karanović.

„Ono što je iznenadilo i nas, to je da je ovaj festival postao mnogo više od samog filmskog festivala. On je postao veliki kulturni događaj, Sarajevo je postalo velika turistička atrakacija tokom festivala i to je najveća dobit za ovaj grad i državu“, istako je direktor festivala Mirsad Purivatra.

Prvi dan festivala obilježila je posjeta holivuskog glumca Roberta de Nira, kojem je uručena i nagrada Počasno Srce Sarajeva. Uz njega festival je posjetio blizu 2000 gostiju, a pratilo ga je preko 800 akreditranih novinara.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG