Dostupni linkovi

Šerbedžija: Moramo biti dio antiratnog pokreta


Šerbedžija: Svaka generacija obilježena je nekom nesrećom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:01 0:00

Rade Šerbedžija

Na 22. Sarajevo Film Festivalu (SFF), u okviru programa 'Pretpremijera', prikazan je i film 'Oslobođenje Skoplja', redatelja Danila i Radeta Šerbedžije. Riječ je o adaptaciji kultne predstave iz osamdesetih godina, u kojoj je glavnu ulogu igrao Rade Šerbedžija. U intervju za RSE Šerbedžija kaže kako je, snimivši ovaj film, ispunio svoju životnu želju.

RSE: U Sarajevu ste kako biste predstavili svoj redateljski prvijenac 'Oslobođenje Skoplja'. Kako ste došli na ideju da snimite ovaj film i zašto baš ova tema?

Šerbedžija: Ja nisam želio da snimam film zato da bih postao filmski režiser. To je prva stvar koju bih želio da kažem. Htio sam napraviti taj film zato što sam tako duboko bio u toj kazališnoj drami, 'Oslobođenje Skoplja', koju je isto divno napravio Dušan Jovanović, i s kojom smo mi imali veliki i svjetski uspjeh.

Ja sam nekako želio da vidim, da probam napraviti scenarij, da se proba napraviti taj film, jer sam bio svjedok koliko je ta drama kazališna na neki način zainteresirala strani svijet. Naravno, ovdje je bila hit, kod nas, ali je užasno zainteresirala strani svijet, gdje god smo bili, od Rusije do Amerike, Australije, Njemačke. Svugdje su ljudi bili oduševljeni tom pričom. Ja sam shvatio da bi vjerovatno tako mogli reagirati i na film.

RSE: Film je premijerno prikazan na Pulskom festivalu. Kakve su reakcije kritike, a i publike?

Šerbedžija: Bile su sjajne reakcije publike, fantastične. Kritike nisam ni gledao, ni slušao. Moram pogledati šta je pisano, jer sam bio jao zauzet ovim svojim teatrom, tako da ne znam tačno šta je pisano, ali je publika izglasala kao drugi film po popularnosti, što je velika stvar da drama, jedna ozbiljna drama, dobije tako visoku ocjenu.

RSE: Imate 70 godina i svoj prvi redateljski debi? Zbog čega ste čekali toliko dugo da režirate svoj prvi igrani film?

Šerbedžija: Pa, kako sam kazao na početku, ne želim ja biti filmski režiser niti se baviti režijom sada. Uopće mi ne pada mi na pamet da pravim neki drugi film. To sam napravio kao moju opsesiju tim lijepim tekstom i želio sam ga pretočiti u film.

RSE: Mnogi filmski autori sa ovih prostora bave se temom rata i poraća. Što mislite - zbog čega je to tako?

Šerbedžija: Zato što je istinita, nije izmišljena, nešto je što boli ovo čovječanstvo, ove ljude. To je nešto o čemu moramo i pisati knjige, i snimati filmove, i drame, i pjesme. Moramo ukazivati na tu užasnu nepravdu i pokušavati na taj način biti dio antiratnog pokreta.

RSE: Sarajevo Film Festival ove godine održava se dvadeset i drugi put. Šta Vi mislite o ovom festivalu i koliko često dolazite?

Šerbedžija: Ja sam bio jednom na Sarajevo Film Festivalu, sa Imamovićevim filmom 'Go West'. Tada sam bio gost i više nikada, ali sam čuo od svojih prijatelja, vani, kad ih srećem i vidim kako pričaju – mnogi drže do ovog festivala i mnogima je ovaj festival jako važan i bitan.

RSE: Sarajevo je grad i Vašeg velikog prijatelja Kemala Montena. Kako je doći u Sarajevoa da njega nema?

Šerbedžija: Užasno teško. Užasno. Sve izmišljaš da odagnaš te misli.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG