Dostupni linkovi

Na Filipinima ponestaje hrane nakon udara tajfuna


Traženje stvari u uništenim domovima u mestu Talisay dan nakon što je tajfun Rai udario u Filipine, 17. decembar 2021.
Traženje stvari u uništenim domovima u mestu Talisay dan nakon što je tajfun Rai udario u Filipine, 17. decembar 2021.

Filipinski dužnosnici i stanovnici područja koja su podnijela najveći udar tajfuna Rai apeluju da im ponestaje hrane, vode i mjesta gdje da borave jer su oštećene ceste, prekinuti vodovi za struju i komunikacije, što ometa službe da ukažu pomoć.

Tajfun Rai, najjači tajfun koji je pogodio arhipelag ove godine, udario je Filipine prošli četvrtak, usmrtivši gotovo 400 ljudi, a njih 630.000 je bilo primorano da napusti domove, prema Uredu Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova.

"Naše zalihe hrane su pri kraju. Možda će za nekoliko dana potpuno ponestati", rekao je Fely Pedrablanca, gradonačelnik grada Tubajon na otoku Dinagat, prenosi novinska agencija Reuters.

Obalna straža je rasporedila plovila kako bi pomogla u humanitarnom radu i u pokušaju da se dođe do područja koja su još uvijek odsječena, uključujući Dinagat.

U pokrajini Southern Leyte također su uništeni centri za evakuaciju, rekao je Roger Mercado, vršitelj dužnosti šefa agencije za javne radove, tražeći šatore i građevinski materijal.

Najmanje 375 ljudi je ubijeno, a 56 se vodi kao nestalo. Više od 500 je ozlijeđeno, objavila je policija u utorak, 21. decembra.

Područje, okrenuto prema Tihom oceanu, devastirao je tajfun i zvanični podaci pokazuju da je samo devet od više od 2.000 domova u gradu ostalo sačuvano.

XS
SM
MD
LG