Dostupni linkovi

Super tajfun Rai stigao do kopna Filipina


Osoblje Filipinske obalske straže pomaže u evakuaciji stanovnika zbog poplava uzrokovanih tajfunom Rai u gradu Cagayan De Oro, Filipini, 16. decembra 2021.

Super tajfun Rai, koji je prouzrokovao evakuaciju desetina hiljada ljudi, stigao je u četvrtak 16. decembra do kopna u centralnom dijelu Filipina, objavila je meteorološka agencija te zemlje.

Super tajfun je ekstremno snažan ciklon jednak uraganu najviše kategorije pet u Sjedinjenim Državama a njih, prosječno godišnje, u cijelom svijetu bude oko pet.

Tajfun Rai dodirnuo je kopno kod centralnog filipinskog ostrva Siargo, u 6.30 po srednjoevropskom vremenu, javila je filipinska Meteorološka agencija.

Desetine hiljada ljudi evakuisano je do skloništa u južnim i centralnim dijelovima Filipina zbog dolaska tajfuna. Velike gužve u centrima za evakuaciju komplikuju napore vlasti da održe bezbjedno rastojanje pošto je u zemlji detektovan prvi slučaj infekcije zaraznijeg omikron soja korona virusa.

Jačina vjetra tajfuna Rai kako se približavao provinciji Surigao del Norte izmjerena je na 185 kilometara na sat s naletima vjetra do 230 kilometara na sat, prenosi agencija AP.

Nekoliko provincija u južnom i centralnom delu Filipina su pod uzbunom od tajfuna. Stanovnici su upozoreni da se drže dalje od priobalnih sela i drugih oblasti pod visokim rizikom zbog mogućih bujičnih poplava, klizišta i plimnih naleta na putu tajfuna.

Zvaničnici zaduženi za upravljanje u slučaju katastrofa naveli su da je oko 10.000 sela na predviđenom putu tajfuna koji prati kišni pojas širok oko 400 kilometra. Tajfun spada u jedan od najjačih koji je pogodio Filipine ove godine.

Filipinska obalska straža navela je da su zabranjena putovanja morem u oblastima pod visokim rizikom zbog čega je blokirano 4.000 putnika i radnika na trajektima i teretnim brodovima u desetinama luka u južnih i centralnim dijelovima zemlje.

Otkazane su desetine avionskih letova, uglavnom domaćih.

XS
SM
MD
LG