Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Alston: Albanija blokira istragu oko tvrdnji o trgovini organima

update

Philip Alston
Albanija treba da otvori prostor za nezavisnu međunarodnu istragu o mogućim ubistvima i trgovini organima na kraju kosovskog konflikta, izjavio je u intervjuu Radio Slobodnoj Evropi Philip Alston, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija.

Alston je posle devetodnevne posete Albaniji novinarima izjavio da vlada u Tirani nije uložila nikakav napor kako bi sarađivala po tom pitanju i da su sva njena objašnjenja praktično samo “birokratski i diplomatski stoni tenis”. Na početku intervjua Alston govori o tome šta mu je bio fokus u razgovorima sa albanskim zvaničnicima.

Alston: Fokusirao sam se u razgovorima sa svojim domaćinima na optužbe za ubistva, odnosno, na otvaranje istrage o tvrdnjama da je oko tri stotine ljudi ubijeno na kraju kosovskog konflikta. Naglasio sam u razgovorima sa vladom Albanije da je izuzetno važno da se omogući nezavisna istraga. Na osnovu velikog broja informacija koje sam dobio iz različitih izvora u Albaniji, rekao sam da je jasno da vlada u Tirani praktično blokira otvaranje takve istrage. Ja smatram da je u interesu svih strana, a posebno albanske vlade, da dozvoli međunarodnu istragu.

RFE: Ali, albanska vlada vam je saopštila da su sve optužbe za ubijanja i trgovinu organima ispolitizovane, neosnovane i smešne. Kako ste vi na to reagovali?
Alston: To je tačno. Moji sagovornici - od predsednika Vlade do nižih nivoa vlasti – izjavili su da nema nikakvih osnova za takve optužbe. Ja sam na to reagovao argumentujući da u tom slučaju postoji samo razlog više da se otvori istraga i da se tako problem konačno zatvori. Mislim da je jedna dimenzija koja doprinosi politizaciji čitave stvari i činjenica da je srpski tužilac vlastima u Albaniji uputio zahtev za sprovođenje istrage. Ja moram da kažem da razumem što taj zahtev izaziva pojačanu osetljivost u Albaniji. Smatram da je bolje da istragu ne vode zainteresovane strane nego neutralne međunarodne institucije i organizacije – poput Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Evropske unije, EULEX-a ili čak i tela Ujedinjenih nacija. Dakle, istraga bi trebalo da bude međunarodna jer bi se nacionalna istraga suočila sa opasnošću da ne bude doživljena kao objektivna.

RFE: Drugim rečima, vi ne verujete da je srpska istraga produktivan napor?

Philip Alston
Alston: Ne bih tako rekao. Radi se samo o tome da razumem opiranje albanske strane da u potpunosti sarađuje sa srpskim tužiocem. Verujem da je njihov stav da na planu istrage nije dovoljno učinjeno ni s druge - srpske - strane granice, a drugo, kao što sam rekao, kad to radi jedna zainteresovana strana postoji rizik od jednostranosti u istrazi. Postoji rizik da, ne samo albanska strana, nego ni međunarodna zajednica, ne prihvati rezultate srpske istrage kao objektivne i nepristrasne. Ovo ni u kom smislu ne dovodi u pitanje kvalitet onog što radi srpski tužilac. Radi se samo o tome da istraga koju vodi jedna strana u konfliktu o aktivnostima druge strane u konfliktu nema mnogo šansi da bude prihvaćena kao objektivna. Upravo zato istragu treba da vodi međunarodno telo.

RFE: Postoji dosta konfuzije zbog paralelnih istraga optužbi za trgovinu organima. Sprovode je istovremeno i gospodin Dick Marty ispred Saveta Evrope i, kao što ste već pomenuli, srpsko tužilaštvo.
Alston: Da. Ne vidim, pritom, razlog zašto srpski tužilac ne bi nastavio posao koji je započeo, ali mislim da je razumno očekivati da će albanska strana pokazati kooperativnost ne u istrazi koju on sprovodi nego u onoj koju vodi gospodin Marty, zato što bi ona bila percipirana kao objektivna.

RFE: Veliki je još uvek broj nestalih osoba – i kosovskih Albanaca i Srba. Mnogi, kako na Kosovu, tako i u Srbiji, veruju da ima još sakrivenih masovnih grobnica i u Srbiji i na Kosovu. Da li postoje mehanizmi kojima biste postigli da zvaničnici i u Srbiji i na Kosovu ovo bolno poglavlje konačno reše?
Alston: Da, poznato mi je da se tvrdi da se još uvek oko 1800 osoba vode kao nestale. Mislim da je od odlučujućeg značaja da odgovorne vlasti na obe strane sprovedu o tome objektivnu istragu. Smatram, ponovo, da bi i u ovom slučaju efikasna međunarodna istraga bila najbolji način da se ovo bolno pitanje konačno razreši. Znam da je radna grupa Ujedinjenih nacija za nestale otvorila ovo pitanje sa srpskim vlastima, ali nisam siguran da su postigli uspeh koji su očekivali. To pitanje se mora otvoriti na svim stranama. Ja sam albanskim vlastima ukazao na probleme o kojima sam govorio zato što sam bio u poseti Albaniji na poziv njene vlade. Da sam pozvan da dođem u Srbiju, sasvim sigurno bih sa vladom u Beogradu otvorio ovaj problem i uložio napor da se on temeljno i efektivno istraži.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG