Dostupni linkovi

File: Hrvatska ne napušta region već mu se EU približava


Hrvatska je ...
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Hrvatska je ...

Evropski komesar za proširenje Štefan File objavio je poruku Zapadnom Balkanu povodom 1. jula kada Hrvatska postaje nova članica Evropske unije:

"Hrvatska će prvog jula postati nova članica Evropske unije. Ulazak Hrvatske najsvežiji je dokaz transformativne moći politike proširenja Evropske unije: pre samo dve decenije ova zemlja je bila pogođena konfliktom, a sada je stabilna demokratija, sposobna da preuzme obaveze koje proizilaze iz članstva u EU i postigne standarde Evropske unije. Ovo je moćan signal za sve vas u regionu: i vi to možete postići kada uložite dovoljne napore.

Pristupanje Hrvatske potvrđuje da je perspektiva evro-integracija otvorena za sve zemlje regiona koje pokažu neophodnu političku volju da sprovedu političke i ekonomske reforme i dokažu da poštuju evropske vrednosti, kao što su vladavina prava, demokratski principi i ljudska prava. Prilike su tu, ali napredovanje u procesu pristupanja Evropskoj uniji zavisi, na prvom mestu, od postignutog napretka na terenu u radu na svim ovim pitanjima. Ne postoje prečice ili magične formule koje bi mogle da se iskoriste. Pristupanje Hrvatske pokazuje da Evropska unija poštuje svoje obaveze: članstvo postaje realnost kada se ispune uslovi.

Kada Hrvatska pristupi Evropskoj uniji to neće značiti da će ona napustiti region. Upravo suprotno, Evropska unija se približava vama – čak i fizički: skoro sve zemlje Zapadnog Balkana će deliti granicu sa Evropskom unijom. Bićete bukvalno okruženi jedinstvenim tržištem, koje nudi više prilika za ulaganje i trgovinu lokalnim firmama. Iskorišćavanje ovih prilika trebalo bi da postane prioritet svih vlada u regionu za dobrobit građana.

Evropska unija je podignuta na pepelu koji je ostao nakon Drugog svetskog rata. Pomirenje i saradnja između bivših protivnika postali su osnova za višedecenijski mir, stabilnost i prosperitet. Ista perspektiva je sada otvorena za ceo region Zapadnog Balkana. Istorijsko pristupanje Hrvatske približava ovu perspektivu za još jedan korak. Mi smo spremni da nastavimo da vam pružamo podršku u preduzimanju narednih koraka kojima ćete slediti Hrvatsku."
XS
SM
MD
LG