Dostupni linkovi

Što se od srpnja mijenja na hrvatskim granicama


Hrvatska: Posebno pojačane spoljne granice EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Hrvatska: Posebno pojačane spoljne granice EU

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske predstavilo je izmjene u režimu prelaska državne granice nakon hrvatskog ulaska u Europsku uniju za 4 dana. Osim za bosansko-hercegovačke državljane, nekih bitnih izmjena nema, a najviše je vremena posvećeno demantiranju medijskih špekulacija o nekim bitno strožim financijskim uvjetima za ulazak u Hrvatsku.

Predstavnici hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova odbacuju sve medijske špekulacije da će od 1. srpnja i hrvatskog ulaska u Europsku uniju građani susjednih zemalja, pogotovo Bosne i Hercegovine, prigodom ulaska u Hrvatsku biti podvrgnuti dodatnim provjerama i šikaniranjima koliko novaca imaju sa sobom i slično.

„Tvrdim da se radi isključivo o izuzetku u situaciji kada policijski službenici na graničnoj kontroli imaju obavezu onemogućiti ulazak u Republiku Hrvatsku onoj osobi koja nema dovoljno sredstava za život, odnosno za boravak u zemlji. To sigurno nisu turisti koji su dobrodošli u Republiku Hrvatsku i za koje budite uvjereni da im granični policajci neće prebrojavati eure kako se to pokušava prikazati. Ponavljam, to je postojalo i do sada, a ta obaveza postoji i u mnogim drugim državama“, kaže ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Inače, u Hrvatskoj procijenjena dnevna količina novaca po osobi je 100 eura, iznos koji se nije mijenjao već 10 godina. Bosna i Hercegovina ima isti zakon i isti princip, samo što je tamo nužno imati 150 konvertibilnih maraka, odnosno 75 eura po osobi po danu, u Srbiji 50 eura, a u Crnoj Gori isto kao u Hrvatskoj – 100 eura po osobi i po danu. Kao dokaz da imate sasvim dovoljno novaca za boravak u Hrvatskoj poslužit će i automobil kojim ulazite u Hrvatsku, kreditne kartice ili plaćena povratna karta.

Mijenja li se išta u režimu prelaska hrvatske granice za državljane država nastalih raspadom bivše Jugoslavije? To za RSE objašnjava načelnik Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zlatko Sokolar.

„Prema za sada dostupnim podacima, od 1. srpnja državljani BiH će za prelazak državne granice sa Republikom Hrvatskom, odnosno sa Europskom unijom trebati imati biometrijske putovnice, i to bez vize, a ako imaju starije putovnice, onda će morati pribaviti vizu. I to je zapravo u odnosu na vizni sustav sa BiH jedina promjena. Isto tako, nema bitnijih promjena u odnosu na vizni sustav sa Srbijom, Crnom Gorom, Kosovom i Makedonijom.“

O novim propusnicama

Izmjene su i u pograničnom prometu sa Bosnom i Hercegovinom, gdje će hrvatski organi izdavati propusnice za bosansko-hercegovačke državljane, a bosansko-hercegovački organi za hrvatske državljane. Nova pogranična propusnica stajat će oko 300 kuna, kazao je ministar.

Predstavljanje novog graničnog režima od 1. srpnja
Predstavljanje novog graničnog režima od 1. srpnja
„I to je u situaciji kada postoji ekonomska, socijalna, obiteljska ili druga opravdana povezanost sa pograničnim područjem – to je posao, škola, nekretnina. Propusnica sadrži električni nosač podataka – čip, a one stare žute propusnice izdane hrvatskim državljanima na rok od 5 godina bih tijela će bez naknade zamijeniti za one biometrijske.“

Granični prijelazi prema Bosni i Hercegovini su u tri kategorije, nastavlja ministar.

„Postoje takozvani BIP-ovi, to su oni prijelazi koji se nalaze na teritoriju EU i koji služe i za prijelaz roba. Pojednostavljeno rečeno, tamo se nalaze svi sanitarci i fitosanitarna kontrola i takva u ovom trenutku postoje dva, jedan na jugu i drugi na sjeveru BiH. To su Stara Gradiška – Gradiška i Bijaći – Metković, i u perspektivi je moguća varijanta da ukoliko dođe do potrebe za tim da se otvori i treći takav – na području Ličkog Petrovog Sela, dakle nedaleko Bihaća. Također postoje – kolokvijalno rečeno „mali BIP-ovi“ – četiri prijelaza koji bi bili i za robu, ali ne za onu biljnog i životinsjkog porijekla.“

Osim njih bit će otvoreno još 20 graničnih prijelaza, a prema nedavno potpisanom ugovoru dvije države odredit će se još prelaznih mjesta – po potrebi.

Što se tiče hrvatskih državljana, oni će moći prelaziti unutarnje granice Europske unije, odnosno Europskog gospodarskog prostora sa osobnom iskaznicom, pod uvjetom da je izdana nakon 1. siječnja 2003. godine. Iznimka su Norveška, Island, Lihtenštajn i Švicarska konfederacija za koje je i dalje potrebna putna isprava.

Postojeće isprave ne treba mijenjati - ni osobnu iskaznicu ni putnu ispravu ni vozačku dozvolu – osim profesionalnih vozača kojima će nova čipirana vozačka dozvola trebati za posao.

Od 1. srpnja uvodi se „one stop“ kontrola na 37 graničnih prijelaza sa Slovenijom, a od 15. srpnja nadalje „one stop“ kontrole kreću i na hrvatsko-mađarskoj granici. Jer, od ponedjeljka i Hrvatske u Europskoj uniji na hrvatskim granicama prema ostalim državama članicama EU ukidaju se carinske kontrole, ali one policijske ostaju.
XS
SM
MD
LG