Dostupni linkovi

Brnabić poručila Fijatovim radnicima da se vrate na pregovore sa Vladom


Premijerka Srbije Ana Brnabić, avgust 2022.
Premijerka Srbije Ana Brnabić, avgust 2022.

Nakon što su nezadovoljni radnici fabrike automobila Fijat najavili da će blokirati ulice Beograda, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da radnici mogu da nastave pregovore o svojim zahtevima sa Vladom i da ne vidi šta bi oni tražili na ulici.

"Šta ja sad da radim ako neko želi da ide na ulicu, pre nego što želi da dođe da razgovara u Vladi Srbije", rekla je Brnabić 21. juna novinarima, nakon otvaranja Implantološko-istraživačkog centra.

Ponovila je da su radnici Fijata pregovore napustili pre nego što su završeni i da su tvrdili da su pregovori propali.

"Ja ne mogu nikoga da nateram da razgovara ili da pregovara. Ja sam tu, znaju gde sam, tu sam dan, noć, vikend", rekla je premijerka.

Brnabić je istakla da radnici o svojim zahtevima ne bi trebalo da sa njom razgovaraju preko medija, već lično.

Radnici kragujevačke fabrike automobila Fijat blokirali su u ponedeljak 20. juna na dva sata magistralni put Kragujevac-Kraljevo-Čačak.

Na protestu su naveli da su pregovori sa Vladom i kompanijom propali, da im se niko iz Vlade više nije javio oko nastavka pregovora, te da je sledeći korak blokiranje saobraćajnica u Beogradu u sredu 22. juna.

Predstavnik Samostalnog sindikata fabrike za proizvodnju branika "Fijat Plastik" Zoran Miljković rekao je tokom protesta da radnici očekuju da im se do utorka do 12 sati javi premijerka i da ih obavesti koliko se radnika prijavilo za odlazak na rad Slovačku, kao i u vezi sa svim zahtevima, što je ranije i obećala na pregovorima u Kragujevcu.

"Oko zahteva nema pregovaranja, to je naše uporište. Ukoliko ne dobijemo pisane garancije, a sve mi deluje da nećemo, onda u sredu krećemo za Beograd. Tačno znamo gde i šta ćemo da blokiramo, nastaje kolaps u Beogradu, staje cela Srbija", rekao je Miljković.

Radnici fabrike Fijat, koja je u vlasništvu multinacionalne kompanije Stelantis, od sredine maja traže od Vlade Srbije da ih zaštiti od odluke kompanije da se 1.541 radnika od ukupno 2.016 zaposlenih, proglasi za tehnološki višak, uz mogućnost odlaska na dvogodišnji rad u Stelantisovim fabrikama u Evropi, ili da im raskine ugovore o radu uz isplatu otpremnina.

Multinacionalna kompanija Stelantis, nastala spajanjem Grupe Fijat Krajsler automobili (FCA) i Grupe Pežo Sitroen automobili (PSA), potpisala je 28. aprila sa Vladom Srbije ugovor o proizvodnji automobila na električni pogon vredan 190 miliona evra.

Od toga je učešće Srbije, kao vlasnika 33 odsto kapitala, 48 miliona evra.

XS
SM
MD
LG