Dostupni linkovi

Radnici Fijata blokirali magistralni put Kragujevac–Čačak


Radnici Fijata blokirali magistrani put Kragujevac-Čačak, 20. jun 2022.
Radnici Fijata blokirali magistrani put Kragujevac-Čačak, 20. jun 2022.

Nekoliko stotina radnika kragujevačke fabrike "Fijat Krajsler automobile" (FCA) blokiralo je 20. juna oko 15 sati magistralni put Kragujevac–Čačak u centru kragujevačkog prigradskog naselja Korićani, nezadovoljni pregovorima sa Vladom Srbije i kompanije o njihovom daljem radnom statusu.

Radnici su dali rok Vladi da do 21. juna odgovori na sva sporna pitanja vezana za status zaposlenih i najavili da će, ako se to ne desi, u sredu (22. jun) doći u Beograd i blokirati ključne saobraćajne raskrsnice u glavnom gradu.

Protest radnika Fijata, 20. jun 2022.
Protest radnika Fijata, 20. jun 2022.

Radnici fabrike Fijat, koja je u vlasništvu multinacionalne kompanije Stelantis, od sredine maja traže od Vlade Srbije da ih zaštiti od odluke kompanije da se 1.541 radnik od 2.016 zaposlenih proglasi za tehnološki višak, uz mogućnost odlaska na dvogodišnji rad u Stelantisovim fabrikama u Evropi, ili da im raskine ugovore o radu uz isplatu otpremnina.

Radnici su 13. juna imali sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije, na kojem se razgovaralo o detaljima odlaska u inostranstvo, otpremninama za one koji budu proglašeni tehnološkim viškom. Tema razgovora bili su i potencijalni drugi poslovi u Kragujevcu za radnike Fijata i zaštićene kategorije, kao što su majke, trudnice, radnici sa invaliditetom.

Međutim predstavnici Vlade Srbije, kompanije i radnika, do sada nisu uspeli da postignu dogovor.

Predstavnik radnika fabrike FCA, Igor Anđić, rekao je da je došlo vreme da se radnici ujedine, podignu svoj glas i insistiraju na poštovanju zakona Republike Srbije.

"Okupili smo se ovde da kažemo državi i korporaciji ne. Došlo je vreme da radnici kapitalizmu kažu ne. Ovo nije kapitalizam nego robovlasništvo", rekao je Anđić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je 28. aprila najavio da će se u kragujevačkom Fijatu proizvoditi električni automobil tipa "Fijat panda".

Prema njegovim rečima, ta nova investicija u kragujevačkoj fabrici automobila biće u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

Član pregovaračke grupe iz redova Fijatovih radnika, Đorđe Milojević, izjavio je na protestu da radnici traže od Vlade da im pokaže ugovor sa Stelantisom.

"Pošto su tvrdili da je prethodni ugovor sa Fijatom bio skandalozan i katastrofalan, da vidimo kako izgleda ovaj za koji kažu da je mnogo dobar i zašto ga kriju ako je toliko dobar. I da vidimo koliko će radnika biti potrebno da radi nov automobil na električni pogon i za šta je država dala 48 miliona evra", rekao je Đorđe Milojević.

Kako je javio reporter Radija Slobodna Evropa (RSE) radnici su u više navrata skandirali protiv Vlade Republike Srbije državnih funkcionera.

Blokada puta je trajala do 17 časova i protekla je bez incidenata.

Podršku radnicima Fijata pružio je i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, kao i kopredsednici stranke Zajedno Biljana Stojković i Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Ekološki ustanak.

Multinacionalna kompanija Stelantis, nastala spajanjem Grupe Fijat Krajsler automobili (FCA) i Grupe Pežo Sitroen automobili (PSA), potpisala je 28. aprila sa Vladom Srbije ugovor o proizvodnji automobila na električni pogon vredan 190 miliona evra. Od toga je učešće Srbije, kao vlasnika 33 odsto kapitala, 48 miliona evra.

XS
SM
MD
LG