Dostupni linkovi

Predstavnici radnika kragujevačkog Fijata kažu da su pregovori sa Vladom propali


Protest radnika Fiat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu, 13.5.2022.

Bojan Božović, sekretar Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Fiat Krajsler Plastik, izjavio je Radiju Slobodna Evropa 16. juna da su pregovori o rešavanju radnog statusa zaposlenih u Fijatovoj fabrici automobila propali.

On je rekao i da će 17. juna najverovatnije početi blokada auto puta Kragujevac - Batočina u centralnoj Srbiji.

Božović kaže da su pregovori propali jer predstavnici Vlade i ministarstava "nisu ispoštovali ni jedan dogovor postignut sa premijerkom Anom Brnabić" na sastanku održanom u 7. juna u Kragujevcu.

Glavne stavke tog dogovora odnosile su se, prema njegovim rečima, na radnike iz osetljivih kategorija, uslove za upućivanje na rad u inostranstvo i visinu otpremnina.

Kako je naveo, na sastanku sa premijerkom je dogovoreno da zaposleni iz šest osetljivih grupa budu zaštićeni od otkaza, ali se u okviru radne grupe govorilo samo o četiri - trudnicama, samohranim majkama sa decom starosti do pet godina, invalidima rada prve i druge kategorije i eventualno parovima koji su u programu vantelesne oplodnje.

Božović tvrdi i da nije bilo pomaka ni u razgovorima o visini otpremnine, jer navodno još uvek nije završeno izjašnjavanje radnika za odlazak na rad u Stelantisovim fabrikama u Slovačkoj i Poljskoj.

Da su pregovori u okviru radne grupe o radnicima ove fabrike propali, potvrdio je agenciji Beta istog dana i predstavnik radnika i član pregovaračkog tima Đorđe Milojević.

On je kazao da je obavešten iz kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić, od člana radne grupe, da "oni nisu u mogućnosti da izađu sa ponudom na zahteve radnika do utorka".

Prema rečima Milojevića, rečeno mu je da još traje prijavljivanje radnika za odlazak u inostranstvo i oni ne žele da svojom ponudom "ugroze projekat Fijat".

"Mi ne želimo da se ovo odugovlači. Nećemo čekati utorak, već ćemo se sutra u 12 časova okupiti ispred zgrade gradske uprave i organizovaćemo blokade", poručio je Milojević.

Radio Slobodna Evropa je pokušao da dobije komentar Vlade Srbije u vezi sa pregovorima, ali nisu bili dostupni za hitan komentar.

Radna grupa je pregovarala o statusu radnika Fijata u kragujevačkoj fabrici automobila zbog prelaska na proizvodnju električnog automobila jer će deo radnika biti višak, a deo treba da ide na rad u inostranstvo u Stelantisovim fabrikama u inostranstvu.

Prema ranijim tvrdnjama sindikata, menadžment kompanije ponudio je radnicima dvogodišnji posao u Češkoj, Slovačkoj, Italiji i Nemačkoj, ili raskid ugovora o radu uz otpremnine.

Iz sindikata navode i da poslodavac privremeno zatvara fabriku radi priprema za početak proizvodnje automobila na električni pogon u Kragujevcu.
Zbog toga je nekoliko hiljada radnika organizovalo protest 13. maja ispred glavnog fabričkog ulaza.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija Saša Đorđević rekao je Beti da se do utorka 137 radnika prijavilo za rad i inostranstvu, što je uslov da zadrže posao kada Stelantis grupa počne da proizvodi električno vozilo u ovom pogonu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 28. aprila da će se u kragujevačkom Fijatu proizvoditi električni automobil tipa "Fijat panda".

On je to izjavio nakon sastanka sa multinacionalnom korporacijom za proizvodnju automobila "Stelantis", nakon čega je potpisan i ugovor o dodeli sredstava podsticaja.

Prema njegovim rečima, ta nova investicija u kragujevačkoj fabrici automobila biće u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

XS
SM
MD
LG