Dostupni linkovi

Fijatovim radnicima poručeno da Vlada Srbije neće dozvoliti otkaze


Protest radnika Fijata zbog najave o privremenom zatvaranju fabrike i ponude da rade u inostranstvu (13. maj 2022)
Protest radnika Fijata zbog najave o privremenom zatvaranju fabrike i ponude da rade u inostranstvu (13. maj 2022)

Delegaciji Fijatovih radnika i gradonačelniku Kragujevca Nikoli Dašiću je 16. maja na sastanku sa ministarkama za rad i privredu u Beogradu poručeno da nijedan radnik ne sme da dobije otkaz.

Zoran Miljković, predsednik Samostalnog sindikata sestrinske kompanije Fijat plastik, koji je učestvovao u razgovorima je rekao agenciji Beta da su dobijena uveravanja da Vlada Srbije neće da dozvoli da radnici dobiju otkaze.

On je rekao da će poslodavac do kraja maja izaći sa predlogom socijalnog programa za radnike kompanije Fijat krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu.

Taj program se odnosi na dve opcije isključivo na dobrovoljnoj osnovi: odlazak iz fabrike uz otpremnine i odlazak na rad u fabrike u inostranstvu Stelantisa, u čijem sastavu posluje Fijat.

Miljković je rekao da će ih o tom predlogu socijalnog programa obavestiti ministarka za rad Darja Kisić, ali da će njegova važnost zavisiti od toga da li će ga radnici prihvatiti ili ne.

Dogovoreno je i da Fijat ima mogućnost da, shodno domaćem zakonu, uputi radnike na rad u druge kompanije do godinu dana u Kragujevcu ili udaljene do 50 kilometara od tog grada.

Ukoliko ne iskoristi tu mogućnost, a radnicu ne prihvate opcije socijalnog programa, poslodavac mora da ih zadrži na radnom mestu, bez otpuštanja.

"Ukoliko Fijat odstupi od dogovora, poručili smo ministarkama, više od 3.000 radnika je spremno da protestuje i organizuje blokade u Kragujevcu i Srbiji", rekao je Miljković.

On je dodao da će danas biti zatraženo od predstavnice kompanije FCA za jugoistočnu Evropu Silvije Verneti da smeni direktora fabrike u Kragujevcu Nikolu Jerotijevića koga su označili kao krivca za nastalu situaciju.

Kako je objasnio Miljković, on je odgovoran "nesporazum" sa radnicima koji je nastao jer su predstavnici rukovodstva fabrike u razgovoru sa radnicima prošle nedelje pretili otkazom i ucenjivali ih.

Predstavnici sindikata Fijat plastika su prošle sedmice izašli u javnost sa tvrdnjom da im je poslodavac dao ultimatum – da rade po dve godine u Fijatovim fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj ili će dobiti otkaz tako što će biti proglašeni za tehnološki višak.

Zbog toga je nekoliko hiljada radnika organizovalo protest 13. maja ispred glavnog fabričkog ulaza.

Iz sindikata su naveli i da ih je poslodavac obavestio da privremeno zatvara fabriku radi priprema za početak proizvodnje automobila na električni pogon u Kragujevcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 28. aprila da će se u kragujevačkom Fijatu proizvoditi električni automobil tipa "Fijat panda".

On je to izjavio nakon sastanka sa multinacionalnom korporacijom za proizvodnju automobila "Stelantis", nakon čega je potpisan i ugovor o dodeli sredstava podsticaja.

Kako je objasnio Vučić, nova investcija u kragujevačkoj fabrici automobila biće u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

XS
SM
MD
LG