Dostupni linkovi

Protest radnika Fijata u Srbiji zbog najave obustave proizvodnje


Protest radnika kompanije Fiat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu 13. maja 2022.
Protest radnika kompanije Fiat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu 13. maja 2022.

Više od hiljadu radnika kompanije Fiat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu okupilo se 13. maja ispred glavnog fabričkog ulaza zbog navodne odluke poslodavca da privremeno zatvori fabriku, a zaposlene uputi na rad u inostranstvo ili im uruči otkaze.

Radnici su potom krenuli u protestnu šetnju od fabrike prema centru grada i nastavili protest kod gradske skupštine.

Samostalni sindikat ove fabrike u Kragujevcu najavio je takođe 13. maja da će preduzeti mere protiv namere kompanije da otpuštanjem i slanjem radnika na rad u inostranstvo potpuno obustavi proizvodnju u toj fabrici.

Kompanija, u većinskom vlasništvu kompanije FCA Italy S.P.A, dok trećina kompanije priprada Srbiji, se nije javno oglašavala ovim povodom.

Prema tvrdnjama sindikata, menadžment kompanije ponudio je radnicima dvogodišnji posao u Češkoj, Slovačkoj, Italiji i Nemačkoj, ili raskid ugovora o radu uz otpremnine.

Iz sindikata navode i da poslodavac privremeno zatvara fabriku radi priprema za početak proizvodnje automobila na električni pogon u Kragujevcu.

Predstavnici sindikata FCA razgovaraju 13. maja u Beogradu sa ministarkom privrede Srbije Anđelkom Atanasković, ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepavčević i rukovodstvom fabrike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 28. aprila da će se u kragujevačkom Fijatu proizvoditi električni automobil tipa "Fijat panda".

On je to izjavio nakon sastanka sa multinacionalnom korporacijom za proizvodnju automobila "Stelantis", nakon čega je potpisan i ugovor o dodeli sredstava podsticaja.

Kako je objasnio Vučić, nova investcija u kragujevačkoj fabrici automobila biće u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

XS
SM
MD
LG