Dostupni linkovi

Festival nauke u Beogradu: 'Padam na pamet'


Fotogalerija sa Festivala nauke u Beogradu, foto: Vesna Anđić

Zoran Glavonjić

Festival nauke po peti put se održava u Beogradu. Posetioci na četiri lokacije imaju priliku da vide radove i eksperimente 300 mladih naučnika iz 31 naučne institucije iz Srbije i inostranstva.

Stotine mladih iz cele Srbije u rano jutro tiskalo se ispred stare višespratnice u centru grada čekajući otvaranje Festivala nauke kako bi videli atrakcije od kojih im je zastajao dah.

Predstavljanje Sunčevog sistema, zvuk koji igra, dimni tornado, izložbu o mozgu i njegovim neobičnim funkcijama... Kada su uz mnogo nestrpljenja konačno dospeli pred naučne štandove na zanimljiv način prikazan im je i biljni svet, kako radi nuklerni reaktor, i koliko su brzi vojni avioni.

“Meni je ovo baš super! Vidim razne biljke kroz 3D naočare, kao da je tu cveće, ispred naših očiju…”

“Ovde posetiocima prikazujemo sistem rada velikog nuklearnog reaktora u Institutu Vinča. Najmladji obavezno pitaju gde su patuljci… Onda ih odvedemo iza makete i pokažemo patuljka sa robotskim rukama, što je u stvari maketa naših kolega koji rade u podrumu reaktora.”


“U principu znam kako radi nuklearni rektor. Obožavam ga!”

“Mi smo ovde izložili maketu našeg novog aviona “Lasta” za obuku vojnih pilota.”

“Zanimljivo mi je to, interesantno mi je kako rade sve te letelice, kako lete i šta sve mogu da urade.”

“Meni je najbolja ona tamo loptica što prolazi kroz lavirint, i onda se na kraju pretvori u kuvanu kafu. Sve mi je super, može da se vidi nauka kroz prošlost, kako je šta otkriveno, a može da se predvidi i budućnost…”


Najmlađi 'odlepili'

Na ovoj manifestaciji, pod sloganom “Padam na pamet”, atrakcija je i robot koji bez problema rešava igru “iks-oks”, dok je jedna od najvećih zvezda sajma njegov humanoidni kolega iz Francuske NAO koji je prisutne pozdravio na srpskom, izveo penal u rukometu i zaigrao užičko kolo.

Nemanja Kostić, PR Festivala nauke, kaže da je ogromna posećenost dokaz da je uspešno ostvarena misija ove manifestacije.
"Želimo da pokažemo da nauka nije bauk. Hoćemo svima da prikažemo da mnoge stvari koje se tiču nauke mogu biti zabavne", kaže PR Festivala Nemanja Kostić.

“Želimo da pokažemo da nauka nije bauk. Hoćemo svima da prikažemo da mnoge stvari koje se tiču nauke mogu biti zabavne. A ovde predstavljamo i matematiku, hemiju, biologiju, fiziku, fizičku hemiju, arheologiju, speleologiju, geodeziju…”

Tokom festivala organizovane su i naučne debate na teme "Ima li smrti posle
života?", "Nauka protiv religije" i "Da li se u genima krije nacionalnost?”. Najmladji su, kako oni to vole da kažu, “odlepili” kada su videli šta se sve može hemijskim eksperimentima.

“Mi se igramo cvećem, pravimo pastu za slonove, pravimo “ljigavac”, gledamo kako se elementi boje u plamenu, i razdvajamo boje. Mnoga čuda hemije su ovde.”

“Vrlo je zabavno, bila sam ovde prošle godine i zakucala ekser bananom! Koju posle nismo mogli da jedemo… Ohlade je u tečnom azotu dovoljno dugo, nekoliko minuta, stave ekser na drvo i kucaju bananu!!”

“Meni je ovde odlično jer možemo da vidimo razne eksperimente i da saznamo kako se prave mnoge stvari. Najzanimljivije mi je bilo kada sam ovde pored video kako igra zvuk kada sviraju gitaru. Obožavam nauku, svidja mi se, sve mi je super.”


Beogradska publika ima priliku da vidi i austrijsku trupu Cirkus mer, pronalazački teatar iz Estonije, naučnicu iz Hrvatske sa "divovskim balonima od sapunice”, francuski šou program "Karike koje nedostaju", kao i "Švedski laser šou".
Nemanja Kostić zaključuje da je ovakva popularizacija nauke i dobar zalog za neka buduća vremena.

“Neka od dece koja dolaze ovde sigurno će se opredeliti da nauka bude deo njihovog života, da možda studiraju prirodne nauke. Jer ih sve jako zanima kako šta funkcioniše, kada vide toliko zabavnih interaktivnih stvari. Mislim da time uspevamo da dopremo do njih i da nas čeka lepa naučna budućnost.”

Peti beogradski Festival nauke, koji se održava u bivšoj robnoj kući “Kluz”, teatru “Bojan Stupica”, Studentskom kulturnom centru i galeriji Narodne banke Srbije, zainteresovanima donosi i naučna predavanja, intervjue, debate i dečje radionice.
XS
SM
MD
LG