Dostupni linkovi

Pet dana Sarajeva u Zagrebu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Od utorka navečer sljedećih pet dana održava se na nizu lokacija u Zagrebu festival "Ja BiH... pet dana Sarajeva u Zagrebu". Izložbama, koncertima, projekcijama i druženjem želi se obnoviti i ojačati kulturne i druge veze Zagreba i Sarajeva. Ulaz na sve priredbe je besplatan.

"Upravo mi smo među prvima u Zagreb doveli Amiru Medunjanin i Božu Vreću i Halku, kaže ne bez ponosa umjetnički direktor već sedmog izdanja festivala "Ja BiH… pet dana Sarajeva u Zagrebu", likovni umjetnik i roker Ivica Propadalo pred večerašnje svečano otvaranje festivala koji će u pet dana predstaviti reprezentativan izbor recentne kulturne produkcije Sarajeva.

Festival su inicirali Propadalo i Ismet Efendić, koji je i predsjednik Udruge za promicanje kulture i umjetnosti "Ja BiH", koja je glavni organizator festivala.

Ivica Propadalo: Želimo približiti dva grada
Ivica Propadalo: Želimo približiti dva grada

"Mi smo nastojali na jedan način kao amateri i kao bivši studenti sarajevskog univerziteta da malo približimo ta dva grada, da dovedemo neke zanimljive ličnosti. Radimo izložbe, dovodimo kazališne predstave, koncerte… Radimo neke stvari koje bi možda trebale raditi i veće institucije, međutim zbog financija uvijek je to problematično", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Ivica Propadalo.

Festival započinje u utorak "Sarajevskim piknikom prijateljstva" gdje će glavna gošća biti Ismeta Dervoz.

"U ovom slučaju ona nam je simbol cijelog tog muzičko-zabavnog života, a i rezultat nekog našeg posebnog odnosa prema sarajevskoj pop-školi - ona je producentica, TV direktorica, urednica, političarka, svašta nešto", ističe za RSE Ismet Efendić.

Uz nju bit će i fotograf Milomir Kovačević Strašni koji stiže iz Pariza i režiser Elmir Jukić, a piknik završava koncertom "Bosanski lonac" Mirze Redžepagića i Kenana Mačkovića.

Svaki dan su u zagrebačkoj Kinoteci projekcije recentne sarajevske igrane i dokumentarne produkcije - igrani filmovi "Žaba" Elmira Jukića i "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića, dokumentarni filmovi Sabrine Begović Čorić i Nejre Latić Hulusić "Undercovered – Ispod marame" o ženama koje u sadašnje vrijeme nose hidžab, i "Nazif Gljiva" Arijane Saračević Helač o životnom putu vjerojatno najprodavanijeg pjevača bivše Jugoslavije, kao i dvije epizode Al Jazeerinog serijala "Hoću kući 2" u režiji Ademira Kenovića, a filmski program u subotu zaključuje klasik bh. kinematografije – "Kuduz" Ademira Kenovića.

Muškarci ne plaču poslije balkanskog rata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

U sklopu festivala po prvi puta će u Zagrebu svirati mostarski sastav "Tale Quale", a posljednjeg dana festivala, u subotu, održat će se glazbena radionica "Muzičkog centra Pavarotti Mostar".

Festival se zaključuje u subotu novim projektom "Kradeni ljudi", jedinim dešavanjem za koje će trebati rezervirati mjesta.

"U tom projektu imat ćemo izvanredne goste – veoma popularne u Hrvatskoj, a porijekla bosanskohercegovačkog. Jer, uvijek su neki ljudi odnekud došli, a iz Bosne su otišli i na Istok i na Zapad, i tamo se zadržali. I u drugom, trećem koljenu je došla neka kvaliteta i daju puno doprinosa toj zemlji", navodi Efendić.

Osim ovog petodnevnog festivala i priprema za njega, plan je i da se aktivnost Udruge za promicanje kulture i umjetnosti "Ja BiH" produlji na cijelu godinu, a organizatori razmišljaju da se u festivale – gostovanja Sarajeva u Zagrebu i Zagreba u Sarajevu – uključi i Beograd, jer, kaže Efendić, "već je vrijeme".

U organizaciji i realizaciji festivala veliku ulogu ima Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" i Napretkov Kulturni centar u Zagrebu, novcem pomažu zagrebačke i sarajevske vlasti, a Zagreb pomaže i prostorom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG