Dostupni linkovi

Ljepota ženskih glasova Balkana


Omot za CD - Žene Balkana
Poznatije pjevačice tradicionalne muzike iz zemalja Jugoistočne Europe okupile su se u zajednički projekat Vijeća za regionalnu suradnju, kojim se želi promovirati kulturno bogatstvo zemalja regije, te predstaviti njihov zajednički brand, a to je tradicionalna etno muzika. Izdat je i promotivni CD pod nazivom „Les femmes des Balkans“.

Balkanske zemlje poznate su po tradicionalnoj narodnoj muzici koju kroz povijest najljepše izvode žene. Upravo su u tome predstavnici Vijeća za regionalnu suradnju vidjeli brand zemalja Jugoistočne Europe kroz koji se može unaprijediti regionalna suradnja.

Biljana Krstić, poznata pjevačica etno muzike iz Srbije, bila je muzička urednica zajedničkog nosača zvuka. Kaže da je počastvovana što je mogla raditi na jednom ovakvom projektu.

„Što se tiče nekog mog izbora pesama, nisam ja sve pesme birala, ali sam ja birala izvođače. Negde sam uticala na to koja bi pesma trebala da se odabere za album. Sve u svemu, gledala sam da napravim jedan lep raspored i da to bude onako, jedna šarenica sa Balkana, jer Balkan jeste najlepša šarenica, i prosto da pokažemo koliko je sve to negde slična muzika, da vuče iste korene iz antičke Grčke, recimo.“

Za predstavnicu Bosne i Hercegovine izabrana je poznata sarajevska interpretatorka sevdalinke Amira Medunjanin. Amira ističe da se projektom poslala univerzalna poruka - da muzika ne poznaje granice:

Amira Medunjanin
Amira Medunjanin
Godinama smo, i kroz medije nažalost, predstavljani u lošem svjetlu, uvijek neke loše priče dolaze s ovih prostora. Smatram da je to nekako nepravedno prema ovom narodu ovdje, jer smo zaista i talentovan i pametan narod, imamo nevjerovatno muzičko blago i mislim da zaslužujemo puno više od onog što imamo danas, tako da mislim da će ovaj CD napraviti dosta na promociji svih ovih zemalja i na promociji onoga što je zaista vrijedno ovdje.“

Jedna od najpoznatijih pjevačica tradicionalne muzike iz Hrvatske, Tamara Obrovac, na CD-u se predstavila istarskom narodnom pjesmom. O svom angažmanu na projektu kaže:

„Vrijeme je da se iz ovih krajeva i nešto lijepo čuje, mislim da je krajnje vrijeme, pa utoliko je svaka suradnja lijepa, pogotovo ako je među ženama koje su, ja bih rekla, sklonije toj suradnji i zajedništvu. Ovo je, koliko ja shvaćam, prvi takav projekt koji baš okuplja žene iz Jugoistočne Evrope. Naravno da mi je bila čast i zadovoljstvo sudjelovati sa svojim kolegicama u tom projektu. Nadam se da će to dobro koje smo zajedno učinile prijeći granice naše Jugoistočne Evrope i pokazati da i u nas ima suradnje.“

VIDEO: Tamara Obrovac - Kad te nima tu


Makedoniju, čija je tradicionalna muzika sve poznatija u svijetu, predstavila je Vera Miloševska-Josifovska. Makedonskom etno muzikom bavi se punih 15 godina. Balkan obiluje različitim muzičkim pravcima koje treba promovirati, kaže Miloševska-Josifovska:

„Meni su ovakvi projekti veoma značajni, osobito što se odnose na kulturu i umjetnost, posebno na muziku i pjevanje. Ovaj momenat svijet se nalazi na putu ka nekom vidu globalne jednakosti, tako da se mnoge boje gube, i u tom kontekstu autentičnost pjevanja je sve rjeđe i rjeđe. Onda, nemate puno mladih ljudi koji to poznaju, koji imaju potrebu da to nauče ili možda koji su čuli.“


Na projektu sudjeluju pjevačice iz 13 zemalja članica Vijeća za regionalnu suradnju. Tu je i Esma Redžepova kao predstavnica romske narodne muzike. Jelica Minić, zamjenica glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju, kaže kako se ovim projektom željelo pokazati da je regionalna suradnja moguća i da ona funkcionira u više oblasti:

„To je jedan zaokruženi prikaz čitavog prostora. On daje jednu finu, jedinstvenu sliku jednog ogromnog kulturnog bogatstva regiona, fine emocije koja je karakteristična za ovaj prostor i daje jedan poseban ženski ugao čitavom tom pristupu. Pokazuje i to da je zajedničko brendiranje regiona, što nam je veoma potrebno, moguće.“

Uz pomenute zemlje, u projektu sudjeluju još predstavnice Bugarske, Rumunije, Turske, Grčke, Slovenije, Moldavije, Albanije, Crne Gore i Kosova. Učesnice priželjkuju i zajednički koncert, koji bi bio kruna cijelog projekta.

VIDEO: Amira Medunjanin - Jano mori
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

XS
SM
MD
LG