Dostupni linkovi

Belgija se izjašnjava o zabrani nošenja feredže


Francuska -- muslimanka sa burkom u centru Pariza
Francuska -- muslimanka sa burkom u centru Pariza
Belgijski parlamentarci trebalo bi danas da otvore raspravu o nacrtu zakona kojim bi se u toj zemlji muslimankama zabranilo nošenje feredže na javnim mestima.

Ukoliko, kako se očekuje, nacrt zakona bude usvojen, Belgija će postati prva evropska zemlja koja je zabranila nošenje vela na javnim mestima.

Ova vest došla je tek dan pošto je francuska vlada objavila nameru da sledećeg meseca objavi nacrt zakona sa istim predlogom. Predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da "takvi odevni predmeti ponižavaju žene i nisu dobrodošli u Francuskoj".

Muslimanske organizacije i nekoliko grupa za ljudska prava kritizirali su potez Belgije, rekavši da zabrana krši prava onih koji odlučite da nose feredže.

U belgijskom predlogu zakona ne spominje se izričito “feredža” kao predmet zabrane, već se ona odnosi na odeću koja “skriva nečiji identitet na javnim mestima poput parkova, zgrada, odnosno na ulici", objavljuje britanski BBC.

Takođe, prema nacrtu zakona svako ko bi eventualno prekršio zakon moraće da plati novčanu kaznu u iznosu od od 15 do 25 evra ili da odleži zatvorsku kaznu u trajanju od sedam dana.

Izuzetak može da postoji, a policija je ta koja takvu odluku može da donese.

Pristalice zakona kažu da je donošenje ovakve odluke od velike važnosti za socijalnu integraciju.

"Ako želite dobru komunikaciju između svih različitih zajednica koje imamo u Bruxellesu, važno je da vidimo jedni druge, kada možemo govoriti jedan drugome", rekao je za BBC Stefaan van Heck, iz belgijske “Partije zelenih”.

****
Pročitajte i ovo:
Preporuke za zabranu nošenja feredže u Francuskoj
XS
SM
MD
LG