Dostupni linkovi

U Banjaluci održana protestna šetnja protiv femicida


Građani i aktivisti u protestnoj šetnji protiv femicida, Banjaluka, 21. avgust 2023.
Građani i aktivisti u protestnoj šetnji protiv femicida, Banjaluka, 21. avgust 2023.

Građani i građanke Banjaluke, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), uz predstavnike civilnog društva održali su u ponedjeljak, 21. avgusta, protestnu šetnju protiv femicida.

Šetnja je, kako je navedeno, znak podrške građana Banjaluke žrtvama nasilja, a nakon što je Nermin Sulejmanović ubio Nizamu Hećimović u Gradačcu, 11. avgusta.

On je u bivšu suprugu pucao prenoseći ubistvo uživo na Instagramu. Ubio je još dvoje ljudi, a ranio troje, na području ovoga grada.

Banjaluka se na ovaj način pridružuje drugim gradovima u kojima će građani u 16 sati izraziti svoj protest, a žene nakratko zastati.

Očekuju da zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane prioritet te da djelovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude efikasnije.

Protestima u gradovima širom BiH pridružiće se i žene u mnogim gradovima u Srbiji.

Prethodno su tokom dana svoju podršku dale i organizacije civilnog društva u Hrvatskoj.

Prema podacima Odbora za praćenje provedbe i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u Bosni i Hercegovini je tokom 2021. i 2022. ubijeno 19 žena.

Ovo tijelo , između ostalog, ima zadatak da analizira podatke o slučajevima femicida i daje preporuke za dalje postupanje u cilju sprječavanja ovog najtežeg oblika nasilja nad ženama.

XS
SM
MD
LG