Dostupni linkovi

Fejsbuk smatra tužbu protiv kompanije neosnovanom


Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka
Američka internet kompanija Fejsbuk saopštila je da je tužba protiv nje i njenih direktora vezana za izlazak firme na berzu neosnovana i da će se žestoko boriti protiv tih optužbi.

Kompanija je prekinula ćutanje pet dana od kada je svoje akcije ponudila preko berze, dok raste broj kolektivnih tužbi u kojima se Fejsbuk i njegove banke optužuju da nisu podjednako upozorili sve investitore o lošijim prognozama za učinak firme, datim nekoliko dana pre izlaska na berzu.

Portparol Fejsbuka rekla je da se saopštenje odnosi konkretno na jednu kolektivnu tužbu uloženu danas protiv direktora kompanije Marka Zakerberga, trojice administratora grupe i banaka koje su savetovale firmu Morgan Stenli, Goldman Saks i JP Morgan. Tužbu je uložila grupa investitora okružnom sudu Njujorka.

U tužbi se navodi da su u dokumentu, kojim je predstavljena kompanija prilikom izlaska na berzu, bili netačni podaci i da nisu pomenute važne činjenice, kao što je "znatno smanjenje rasta prihoda" koje je Fejsbuk beležio u vreme izlaska na berzu. Navodi se da su tužitelji oštećeni zbog toga.

Akcije Fejsbuka pale su u prvim danima trgovanja na berzi ispod početne cene ponuđene investitorima od 38 dolara po deonici, 18. maja, što je izazvalo nezadovoljstvo investitora koji su mnogo očekivali od dolaska ove kompanije na berzu.

Posle dva dana pada akcije Fejsbuka, u sredu su one porasle za 1,03 dolara, ili 3,3 odsto, na 32,03 dolara, što je i dalje ispod početne cene.

U odvojenom slučaju zatraženo je od zvaničnog regulatornog tela da ispita banku Morgan Stanli i optužbe da je selektivno informisala klijente o negativnoj oceni analitičara pre nego što su deonice kompanije ponuđene na berzi.

Izlazak Fejsbuka na berzu smatra se jednim od ključnih poslovnih poduhvata za celokupni razvoj interneta i kompanija koje posluju preko mreže. Pre Fejsbuka na takav korak odlučio se i Gugl, 2004. godine.
XS
SM
MD
LG